Комбинацията от различни ваксини дава леки странични ефекти

Повечето хора, получили две дози коронавирусни ваксини от различни производители, имат леки до умерени странични ефекти, според ново проучване от Университета в Оксфорд.

Проучването изследва над 800 души на възраст около 50 години и установява, че те имат странични ефекти след смесване на ваксини на AstraZeneka и Pfizer/Biontec, съобщава Би Би Си.

Нежеланите реакции са краткотрайни и нямат други последствия, освен оплаквания от доброволците най-често за треска, умора, главоболие, слабост и мускулни болки.

Един на всеки десет доброволци, получил две дози AstraZeneka за период от четири седмици, съобщава, че има треска, докато в комбинацията от AstraZeneka и Pfizer процентът се увеличава с 34%.

Проучването Kom-Kov стартира през февруари, за да се види дали друга ваксина може да осигури по-дълъг имунитет, по-добра защита срещу нови мутации или просто да позволи обмен на ваксини, когато в някои клиники са на изчерпване.

Изследването е било разширено през април, когато още 1050 доброволци са се включили в тестването на комбинацията от ваксини Moderna и Novavax, както и AstraZeneka и Pfizer.

Очаква се първите резултати да бъдат публикувани през юни, а досегашните резултати са публикувани в научното списание „The Lancet“. /БГНЕС