Комисар Николов: Не палете огън при силен вятър

За последната седмица на територията на страната са възникнали над 1200 пожара, което прави около 200 на ден. Това отчете гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на БГНЕС.

Към момента най-сериозно остава положението на сметището в Свищов. Пожарът е локализиран, но заради силния вятър непрекъснато отделни огнища се възпламеняват, обясни Николов. Заради пожара е обявено бедствено положение, което остава в сила до петък.

Напълно загасени са пожарите в Шишманци, Брягово, Воден, Реброво и в складовата база в дупнишка фирма.

„Високите температури, крайното засушаване и човешкият фактор са трите основни причини за възникването на стихийни пожари в природата. Обръщам се към гражданите, че не бива да се пали огън при наличието на силен вятър. Това е сериозна предпоставка за възникването на неконтролируеми пожари“, категоричен е комисарят.

По отношение на големия пожар на магистрала „Струма“ Николов заяви, че в дирекцията е пристигнало постановление на следовател, с което все още се установяват точните причини за пожара. „Нашето становище е, че под мостове категорично не трябва да има подобни сметища. Затова и АПИ разпореди незабавна проверка на всички мостови съоръжения, за да се види дали има подобни нерегламентирани сметища в страната.

Статистиката на дирекцията показва, че от началото на годината е отговорено на над 36 000 сигнала за произшествия. Ликвидирани са над 25 000 пожара, извършени са над 10 000 спасителни операции. Спасени са почти 450 човешки живота.

През летния сезон са възникнали 300 пожара от горския фонд на страната и селското стопанство. Почти 12 000 са пожарите в сухи треви и храсти. /БГНЕС