Комисия в парламента също ще проверява дали са подслушвани политици

Със създаването на четири временни комисии се захващат депутатите на пленарното заседание в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС.

Първо точка в програмата на парламента е избиране на състав на комисия, която да изработи проект на нов правилник за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. В нея е предвидено да влязат по трима народни представители от всяка парламентарна група, за да изработят новите правила, по които да работи оттук нататък законодателният орган.

Втора точка в дневния ред на парламента е създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос „Чукалята“, край Бургас. Инициативата за нея е на „Демократична България“, откъдето настояват да се установи истината за лятната резиденция или така наречените летни сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Работата на депутатите ще продължи и с проект на решение за създаване на комисия, която да се захване с изясняването на обстоятелствата около случаите на полицейско насилие по време на летните протести от миналата година. Членовете на комисията ще започнат проверка и на твърденията за подслушване и следене на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Последна точка от дневния ред е решение и в този състав на парламента да действа комисия, който да ревизира управлението на предходната власт. Идеята за това отново е на депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, начело с Мая Манолова. /БГНЕС