Комисията „Джемкорп” ще изслуша Петков, Николов и Бориславова

Временната комисия за установяване на всички факти свързани със сключването на договора с „Джемкорп” (Gemcorp) за 1 млрд. долара ще изслуша на следващото си заседание бившия премиер Кирил Петков, бившия енергиен министър Алекснадър Николов, бившия финансов министър Асен Василев и началника на кабинета “Петков” Лена Бориславова, предаде репортер на БГНЕС.

Росен Христов

Днес депутатите от временната комисия изслушаха енергийния министър в служебния кабинет Росен Христов: "Няма практика меморандум да бъде сключван между държава и частни компании. Този меморандум е подписан от името на България, като държава, а не от Министерство на енергетиката, така че при нас няма информация енергийният министър да е упълномощен за извършването на такъв договор", заяви той пред депутатите.

„Меморандумът включва всички сектори в енергетиката, което дава предпоставка за достъп до информация до цялата енергетика на страната”, заяви още енергийният министър.

„В крайна сметка меморандумът беше прекратен от моя страна, преди това договорът не е бил приключен. От „Джемкорп” заявиха, че нямат никакви претенции, така че договорът е успешно прекратен”, допълни още служебният енергиен министър Росен Христов. Той уточни, че все още се събира нужната информация, проверяват се и плащания към евентуални дружества, споменати в меморандума.

Теменужка Петкова

По време на заседанието на временната комисия Росен Христов и депутатът от ПП Венко Сабрутев влязоха в диспут относно определението за добро и лошо управление.

„Служебният кабинет провежда лошо управление. Цялата държава е запозната с договора, а все още няма позиция относно него”, попита Сабрутев.

„За сега няма претенции от страна на „Джемкорп”, нито има данни за извършени плащания. Членът в договора обаче за възможен арбитраж при възникване на спор, е силно притеснителен. Лошо управление е това, което сключва договор от името на държавата, а не през Министерството на енергетиката”, подчерта Христов.

По време на изслушването служебният енергиен министър обясни, че няма информация на каква база се е решило да се осъществява дейност точно с компанията „Джемкорп”.

„От кореспонденцията прави впечатление, че разговор за предотвратяването на доставка на газ от Газпром се водят много преди кризата с Украйна, тоест няма нужда от посредници. Има много по-известни компании обаче, които се занимават с доставка на газ, които би трябвало да бъдат поканени за разговор и евентуалното сключване на меморандум с тях”, обясни още енергийният министър.

Теменужка Петкова, бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ, уточни, че отказ от арбитраж не може да бъде гарантиран и следователно претенции от страна на компанията могат да се появят занапред. /БГНЕС