Комисия изслушва Цариградска и Зартова по казуса с Нотариуса

Временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов–Нотариуса ще изслуша в четвъртък знакови лица от магистратския кръг по казуса, предаде репортер на БГНЕС.


Ще бъде изслушана съдия Владислава Цариградска относно публично изнесена информация за оказван натиск и отправяни заплахи към нея и други магистрати, както и прокурор Невена Зартова във връзка с данни и информация за дейността на Мартин Божанов и групата около него.

Съдия Владислава Цариградска вече бе изслушана от Съдийската колегия на ВСС във връзка с казуса Мартин Божанов - Нотариуса и разразилия се след убийството му скандал с т.нар. частен клуб за магистрати. Тогава тя заяви, че един от начините да бъдат подчинявани съдиите е да бъдат набедявани магистрати. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата, както и магистрати от специализираното правосъдие, посочи Цариградска. Атаките срещу нея са започнали през 2018 г. "В нито един момент не се е поставял въпросът за моя отвод. Никога никой не е смятал, че съм пристрастна. За групата на Божанов аз излязох пристрастна и че искам да му навредя. Информацията срещу мен е получена на флашка. Тогава не е главен прокурор Иван Гешев, а Сотир Цацаров", подчертава Цариградска.

Софийската районна прокуратура пък стана обект на проверка по заповед на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов заради скандала след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Сарафов заяви, че в Софийска районна прокуратура се руши постаментът на справедливостта. Това доведе и до оставката на административния ръководител на СРП Невена Зартова, както и на 4-ма от нейните заместници - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев.

Зам.-районните прокурори заявиха, че се оттеглят от постовете си, като се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова. Мартин Божанов е контактувал със съдии и прокурори на всички нива. Нотариуса е имал изключително много контакти в съдебната система. Аз лично разбрах след неговото убийство, коментира Зартова.

Зартова отново повтори твърдението си, че за пръв път е чула за Нотариуса след разкритията на Антикорпуционния фонд от 2021 година и не отрече, че поддържа дългогодишни приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен като сътрудник на Нотариуса. Според Зартова, кръгът на влияние на „Осемте джуджета“ на Петьо Петров-Еврото е не по-малък от този на Мартин Божанов-Нотариуса.

В районна прокуратура се водеше дело срещу Пепи Евровото и му беше подигнато обвинение миналото лято. Софийска градска прокуратура се произнесе по делото като го прекрати, припомни Зартова. Тя каза, че 99% от магистратите в районна прокуратура и градски съд са посещавали „Осемте джуджета“, за частния клуб “SS” не можа да каже.

Зартова заяви също, че не знае защо четиримата ѝ заместници, които също хвърлиха оставки, са се разграничили от нея, при положение, че „до вчера сме взимали всички решения в екип, никога не е имало какъвто и да е конфликт“. /БГНЕС