Комисията по отбрана изслуша Тодор Тагарев извънредно за дрона

Всички процедури по обезвреждане на бойния дрон край Тюленово са спазени. Тепърва ще се прави анализ откъде е дошъл той.


Това са основните изводи от днешното извънредно изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев в ресорната комисия, предаде репортер на БГНЕС.

След началото на агресията на Русия в Украйна, войната вече е съвсем близо до нашите граници и има рискове, обобщи Тагарев.

Министърът съобщи, че се работи по хипотези за появата на дрона, в рамките на няколко часа обаче не може да даде пълна информация.

Хипотезата в момента е, че този дрон е паднал във водата поради някаква причина – радиосмущения, липса на гориво, няма как да кажем и морското течение го е изхвърлило на брега. Бил е известно време във водата този дрон, каза Тагарев пред депутатите.

Тагарев каза, че са реагирали и действали съгласно протоколите.

„На разсънване екип тръгва за Тюленово. Взема всички мерки за безопасност – с ограничаване на зоната, в която се намира дронът и за начина, по който е взривен този дрон. Взети са мерки взривната вълна да не отива към брега, а към морето. В 11.00 часа дронът е взривен. Няма никакви поражения. Спазени са всички мерки за безопасност. Няма опасност за гражданите и околната среда”, увери той.

„Едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост и сигурност от къде идва този дрон. Може да идва и от едната страна и другата страна”, обясни министърът.

Той съобщи, че ежеседмично се изпращат екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. „Нито е ставало дума за дронове, нито за мини и др. За първите седем месеца на тази година 34 пъти са извеждани такива екипи за унищожаване на невзривени боеприпаси. Неутрализирани са 127 броя боеприпаса. Участвали са в тези операции 161 военнослужещи и 68 единици техника. 34 инцидента за 7 месеца”, информира Тагарев и каза, че средно веднъж на седмица вадят такъв екип, за да върши дейност, полезна за нашето общество.

Тагарев коментира, че армията ни постоянно извършва учения. “Според мен повишаваме степента на готовност”, посочи той.

Според него армията има определени отговорности и в случая с Тюленово, ако е имало закъснение по веригата, е било минимално. Той посочи, че оборудването – костюмите, които носят сапьорските екипи и които гражданите са гледали по филмите, са много скъпи.

„Оперативна помощ и оперативно взаимодействие можем да очакваме от нашите партньори, защото към момента помощта е насочена към Украйна“, допълни военният министър.

Тагарев коментира и базата на НАТО, която вероятно ще струва милиони. „100 млн. лева по мое мнение биха били най-ефективния начин за инвестиране в нашата сигурност и отбрана. Тези италианци и др., които идват си покриват всички разходи. Те си ги плащат, за са гарантират нашата сигурност”, поясни той.

Бившият министър на отбраната Димитър Стоянов също изрази мнение.

„С областните управители да се проведе семинар, за да им се обясни как да действат в такива ситуации”, препоръча той. Освен това Стоянов каза, че във Военноморското училище има системи за наблюдение, включително и на симулации, които показват къде са морските течения и това може да се приложи като мярка за наблюдение на морските ни пространства. За наблюдение бившият министър на отбраната каза, че можем да използваме и хеликоптерите на ВМС. /БГНЕС