Комисията по отбрана в НС отхвърли ветото на Радев за предоставяне на БТР-и на Украйна

Комисията по отбрана към НС отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана с гласовете на 11 депутати , 4 гласуваха "против", а въздържал се" нямаше.

По време на дебата, предшествал гласуването, Димо Дренчев от "Възраждане" каза, че партията му ще подкрепи ветото на президента. "Трябва да пазим нашите способности такива, каквито ги имаме. Нашето мнение е, че трябва да се запазят тези бронирани средства. Наши са си, нека останат тук", коментира той и уточни, че държавата може да намери начин да ги ремонтира. Дренчев поиска да види БТР-ите на живо и да разбере как е поддържана техниката през годините.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че от МВР са им обяснили, че те нямат нужда от тази техника. "Те не са необходими и не могат да служат за отхраната на страната", категоричен бе той.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поясни, че БТР-ите са на около 40 години, и че експертите в МВР и отбраната знаят по-добре дали тази техника ни е необходима.

Съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев репликира и подчерта, че държавният глава също работи с професионалисти и в неговата администрация също има специалисти в тази област. Той настоя да "имаме доверие на администрацията на президента".

Манол Манолов от БСП попита дали не е по-добре БТР-ите да се отстъпят на различни общини в страната, а Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС завърши дискусията с коментара, ченародните представители още от края на месец юни са имали възможност да се запознаят с цялата информация относно БТР-ите, и дебатът за предоставянето им на Украйна се води от шест месеца.

БГНЕС припомня, че президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и. В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия./БГНЕС