Комисията по бюджет прие на второ четене актуализацията на бюджета

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година. По-късно следобед правната комисия ще разгледа промените в Закона за мерките по време на извънредното положение, предаде репортер на БГНЕС.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта.

С два милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари. Това записаха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на законопроекта за актуализацията на бюджета.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството.

Въпреки че депутати от ГЕРБ предложиха в актуализацията да се запише и възможност за финансиране чрез Международния валутен фонд, финансовият министър Владислав Горанов настоя тя да бъде оттеглена, защото страната ни не е на етап, при който се налага да прибегнем до най-големия световен кредитор.

Вносителят на предложението за финансиране през Международния валутен фонд Менда Стоянова обясни, че иска да даде целия набор от възможности пред правителството, за да се осигури най-изгоден дълг, който се налага заради кризата с COVID-19. Стоянова обяви, че оттегля предложението, а финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен: „Рано е за подобен дебат“.

В текстовете, одобрени на второ четене от ресорната комисия, остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг.

Тя ще бъде направена по договора, подписан от страната ни през 2015 година, в който има лимит от осем милиарда евро: „5,144 милиарда са изтеглени, изразходвани и до 8 милиарда остават 2,856 млрд. евро да бъдат увеличени с още 2 милиарда – тоест да имаме лимит по тази програма 4, 856 млрд. евро“, обясни Менда Стоянова. /БГНЕС