Комисията по енергетика обсъжда споразумението за газова връзка с Гърция

На заседанието си във вторник Комисията по енергетика в Народното събрание ще обсъди междуправителственото споразумение за проекта за изграждане на междусистемнате газова връзка Гърция- България (IGB), предаде репортер на БГНЕС.

Документът третира нивата на данъчно облагане за 25 години, какъвто е периодът на експлоатацията на газопровода. Той бе подписан на 10 октомври 2019 година, а целта му е фиксиране на нивата на корпоративния данък в двете държави към ставките, действащи в момента на сключването на споразумението.

Междуправителственото споразумение предвижда и разпределение на приходите от проекта на териториален принцип, при който общата печалба от преноса на природен газ по газопровода се разпределя между двете държави пропорционално на дължината на неговото трасе.

БГНЕС припомня, че с две решения на Министерски съвет – през 2009 и 2012 г., бъдещата газова връзка между двете страни е обявена за обект с национално значение и за проект от общ интерес за Европейския съюз. Реализацията му цели да осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, допринасяйки по този начин за задълбочаване на конкуренцията, диверсификация и енергийна сигурност. /БГНЕС