Комисията по отбрана преодоля ветото върху сделката за F-16

С 13 гласа „за“, 7 „против“ и без въздържал се парламентарната комисия по отбрана преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно подкрепи ратификацията на четирите международни договора, свързани с изтребителите F-16 Block 70, предаде репортер на БГНЕС.

Миналия петък парламентът одобри договорите, с които даде зелена светлина за придобиването на осемте нови американски изтребителя, но държавният глава върна за ново разглеждане ратификацията им с аргумента, че тя е направена „по бързата писта“, защото е гласувана на две четения в рамките на едно пленарно заседание. Според президента Радев по темата не е постигнат и необходимия политически консенсус.

След гласуването в комисията военният министър Красимир Каракачанов заяви, че не намира мотивите на държавния глава за резонни.

„Едва ли не, ако парламентът беше гласувал не в едно пленарно заседание ратификацията, а я беше оставил за тази седмица, щяха да се родят нови мотиви. Поне две години и половина се говори по тази тема“, заяви Каракачанов. Според него обществото също е запознато с модернизацията на българските ВВС, защото за това е имало и голям брой медийни публикации във времето.

„Не малка част от хората само като чуят, че самолетът е американски са против. Ако беше руски, сигурно другата част щяха да са против. Според мен е по-важно какво мисля военновъздушните сили, а те подкрепят тази инициатива“, категоричен е военният министър. Той припомни, че всяко едно забавяне на проекта оттук нататък би довело до оскъпяване на цената и по-неблагоприятни условия.

Каракачанов коментира и факта, че сделката за F-16 не се подкрепя от НФСБ и „Атака“, което са негови коалиционни партньори, а се подкрепя от ДПС. „Нашите коалиционни партньори са големи, зрели мъже. Дето се казва са ми батковци. Те имат право на мнение. Аз не мога да си позволя на хора с 10 години по-големи от мен да давам акъл“, пошегува се той.

Очаква се ветото на президента върху ратификацията на договорите да бъде разгледано като първа точка на пленарното заседание в петък. /БГНЕС