Комисията за контрол на спецслужбите отхвърли ветото за военното разузнаване

Комисията за контрол над службите за сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев, наложено на Закона за военното разузнаване, предаде репортер на БГНЕС.

Утрешното заседание на парламента ще започне с ново обсъждане на Закона.

БГНЕС припомня, че преди месец Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване, след като изрази несъгласие с част от промените в Закона. Според тях се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ.

Според Радев това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България, и ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните й задачи, свързани с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи. Създава се риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. Държавният глава изразява мнение, че приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността./БГНЕС