Комитова: Мястото на детската болница е в комплекса на Александровска

Няма спор за мястото на детската болница. Тя трябва да е в района на болничния комплекс на Александровска болница. Това каза служебният регионален министър арх. Виолета Комитова по време на експертна среща, организирана от "Демократична България", на която бяха обсъдени добрите практики, свързани с изграждането на Националната детска болница, предаде репортер на БГНЕС.

"Там е мястото ѝ", отсече Комитова. Тя е категорична, че няма нужда да се търси друго място и увери, че този терен е наличен за нея и трябва да се спре с разискването на този въпрос.

Тя разказа още, че, когато е влязла в регионалното министерство е установила, че не е била свършена никаква работа и е било изгубено ценно време.

Комитова разясни, че има две тези, касаещи и изграждането ѝ.

"Има и две тези - реконструкция на скелет ли ще се прави или чисто ново. Тук се предвижда нов строеж и това е отбелязано в документите", каза още тя

От думите на Пенчо Димитров от ведомството стана ясно, че Комитова е отказала да бъде изменен ПУП-ът на терена и добави, че обектът е от национално значение.

Служебният министър обясни, че има градоустройствен план от 2011 г., който със силата на закон посочва, че на мястото може да се изгради сграда с височина 20 м. и нищо друго.

„Още през 2011 г. този план е предвидил тази сграда да бъде премахната, нея я няма“, заяви тя и подчерта, че още тогавашното здравно министерство е разбрало, че въпросното скеле е износено и не отговаря на съвременните изисквания.

Комитова подчерта, че е заявила готовността си да издаде виза за проектиране на чисто нова сграда на ГБС за два дни, с които държавата е сключила договор за реконструкцията на съществуващото скеле, но те са отказали да се възползват от тази възможност.

„Те казват, че не искат виза за нова сграда. Защо не искате виза за нова сграда – питам аз, защото ще ни бъде отказана обществената поръчка, която е за реконструкция“, каза тя и поясни, че тя не атакува обществената поръчка, а дава предложение за действие, тъй като дейностите по болницата изостават с 2 години.

Комитова обясни, че регионалното министерство не е страна по тази сделка и, че те са занимават само с градоустройствените планове, а принципал на поръчката е здравното министерство откъдето само с изрична заповед могат да прекратят поръчката.

На експертната среща, на която чуждестранни и родни архитекти представиха визията си за бъдещата детска болница не присъстваха представители на строителя и здравното министерство. По думите на д-р Таня Андреева, която се бори за изграждането на детското заведение и е едно от лицата на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ причината да отсъстват са други ангажименти. Попитана кога ще стане факт болницата, Андреева каза: „Международните експерти бяха категорични, че за два пъти по-голяма болница отколкото ние предлагаме да има са били нужни 6,5 г. от началото на целия проект до първата операция“, посочи тя.

Андреева каза, че оттук нататък следва пътят да бъде извървян отново, но по правилния начин – чрез подробен анализ на нуждите, чрез изготвяне на ново подробно задание, така че на финала да имаме една качествена сграда, която да отговаря на нуждите на детското здравеопазване за следващите 50-100 г.

На въпрос на БГНЕС дали мястото на детската болница вече е изяснено, нещо за което призова и регионалният министър арх. Виолета Комитова, докторът-депутат, заяви че има въпросителни и помоли тази дискусия да бъде оставена на експертите. /БГНЕС