Композиторът Любомир Денев: Надеждата и вярата ми е в младите

Надеждата и вярата ми е в младите, във всяка област музика, литература, кино. Това каза пред БГНЕС Любомир Денев-баща, композитор и диригент, който е сред отличените тази година с награда „Златно перо“.

Денев, който е сред отличените сподели пред БГНЕС, че за него наградата е поредното признание досега. „И без Златно перо имах доста успехи като композитор, диригент и джаз пианист. Много се радвам, че бях забелязан и номиниран. Това, което правя има някакво значение и успех, защото творецът е иначе сам със себе си и не може да знае какво прави докато не получи отговор от публиката, колегите и институциите. Признавам, че такива награди ме мотивират, допълнително поддържат у мен творческия огън.

Той смята, че културата в България се развива. И за него най-радостен е фактът, че младите хора много по-бързо се развиват, отколкото по тяхно време. „Те имат много повече информация, много по-бързо до тях достигат световните върхове във всички области на изкуството и по този начин си сверяват часовника много по-лесно. Надеждата и вярата ми е в младите, във всяка област музика, литература, кино. Това развитие има двуполюсен характер, има и някои негативни процеси, но има и положителни процеси, общо взето се върви напред“, заяви той.

Васил Димитров, директор на Кантус Фирмус“ и „Европейски музикален фестивал“ сподели, че това са всъщност 27-те награди „Златно перо“. Всяка година се връчват 24 златни пера на 24 представители от българската сфера на култура и изкуство. Това са писатели журналисти, музиканти, танцьори, актьори, режисьори, които със своята дейност и присъствието си в българския културен живот са заслужили това признание. Тази година в програмата, която съпътства наградите ще има балет, фолклорни танци, Софийски духов оркестър. „Така от шест- седем години наградите се провеждат в Ларгото на София, едно прекрасно място символ на нашата дълголетна култура и история“, посочи Димитров.

Церемонията е в рамките на „Европейски музикален фестивал“, организиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО. /БГНЕС