Концерт събра почитателите на Вазов в Борисовата градина

Концерт-спектакъл по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов се състоя на Лятната сцена в Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.

Много граждани малки и големи, спазвайки мерките за самоизолация, дойдоха да чуят рецитала по стихове на големия български поет.

Спектакълът започна с емблематичното стихотворение „Аз съм българче“, изпълнено от малко детенце, което трогна публиката.

Концертът продължи с Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев. Бяха изпълнени „Дее е България“, Марш на София, Марш на Шипка, „Тих бял Дунав“ и други. Хорова капела с диригент Нели Трошева и бас баритонът Пламен Бейков показаха красотата на православните песнопения.

Събитието беше организирано от фондация „Нашият дом е България“ със съдействието на Столична община и Министерството на отбраната.

„Всеки един българин се ражда с „Аз съм българче“, всеки един знае неговите стихове, които приповдигат сърцата и душата ни - „Опълченците на Шипка“, „Паисий Хилендарски“ и др. Тези оди завинаги ще бъдат в нас и ще ни правят уверени, че сме родени тук“, каза арх. Пламен Мирянов, който е един от организаторите на юбилейния концерт. /БГНЕС