Кондолиза Райс: САЩ избързаха с изтеглянето на войските

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс смята, че САЩ са избързали с изтеглянето на войските си от Афганистан. Това доведе и до превземането на страната от талибаните, предава ТАСС.

"След падането на Кабул се появява опустошителен и дълбоко несправедлив разказ: обвиняващ афганистанците за това как завърши", смята Райс.

Според нея САЩ и Афганистан се нуждаят от повече време, което Вашингтон може да използва за обучение на афганистанци, въздушна подкрепа и разузнаване.

По думите й САЩ са могли да изчакат до зимата за оттеглянето си, като през това време разработят стратегия за предотвратяване на падането на Кабул. Сега е моментът американската администрация да потвърди ангажиментите си към Украйна, Ирак и Тайван, каза Райс.

Ситуацията в Афганистан ескалира през последните седмици, когато талибаните започнаха бързо настъпление в цялата страна и окупираха всички гранични пунктове, а на 15 август влязоха в Кабул и поеха контрола над президентския дворец.

Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната, за да "предотврати клането". В нощта на 16 август представител на политическата служба на талибаните Мохамед Найм заяви, че войната в Афганистан е приключила и формата на управление ще стане ясна в близко бъдеще./БГНЕС