Конференцията в Мюнхен: На фокус са трансатлантическите връзки

Трансатлантическите връзки заемат централно място на втория ден от Мюнхенската конференция за сигурност. Майк Помпео отхвърли германската критика към оттеглянето на САЩ от световната сцена и обеща 1 милиард долара за европейска енергийна сигурност.

Столтенберг подчерта значението на трансатлантическото единство, а държавният секретар на САЩ Майк Помпео се защити от критиките, че САЩ се оттеглят от световната сцена.

САЩ защитиха своята водеща роля, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг засегна отношенията между САЩ и ЕС в обръщението си на конференцията по сигурността в Мюнхен в събота.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"Всеки опит за дистанциране на Европа от Северна Америка не само отслабва трансатлантическите връзки, но и рискува да се предизвика разделение в Европа", каза той. "Не вярвам само в Европа. Вярвам в Европа и Америка заедно", каза той.

"С радост съобщавам, че смъртта на трансатлантическия съюз е грубо преувеличена. Западът печели, а ние печелим заедно", каза Помпео в речта си.

"Поведохме 81 нации в глобалната борба за неутрализиране на халифата ISIS", каза той, визирайки "Ислямска държава". "Това ли е Америка, която е изоставила международната общност", попита Помпео.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Помпео реагира отчасти и на коментари от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който вчера заяви, че САЩ отхвърлят "дори идеята за международна общност" и действат "за сметка на съседи и партньори".

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви пред делегатите на конференцията, че Западът и неговите идеали се подхвърлят на съмнение и апелира за конкретни действия за засилване на сигурността.

„Европа и Германия имат задължение да станат по-способни и по-склонни да действат", каза тя. "Все още не правим достатъчно в това отношение", каза тя.

"Искам нашите действия да бъдат по-добре координирани в международен план и искам те да бъдат по-видими. Искам да можем да следваме собствените си интереси и да следваме курса, дори когато напредъкът стане труден".

Крамп-Каренбауер заяви, че се предприемат усилия за повишаване на оборудването и бойната мощ на Бундесвера и призова Германия да стане по-последователна в своите задгранични мисии, включително в африканския регион Сахел.

„Сахел е ключов регион за Европа, например, що се отнася до миграцията, но и за съжаление, когато става въпрос за заплахата от тероризъм“, каза тя.

Германският министър на отбраната каза още, че е съгласна да има обща европейска инициатива в Ормузкия пролив, вместо да подкрепя ръководената от САЩ мисия там, защото "не смятаме, че максималният натиск е правилният начин за справяне с Иран".

Иън Бремър, президент на мозъчния тръст Eurasia Group, заяви, че Западът е "много по-слаб и по-разделен" сега, отколкото в миналото, като липсата на координация между европейските сили представлява сериозен проблем.

"Руснаците и китайците не са толкова силни, но знаят какво правят - техните опорни точки са изравнени", каза той пред „Дойче Веле”.

"Американците не знаят какво искат да правят по отношение на глобалната сигурност ... Европейците не знаят какво са способни дистанционно да заменят или как да допълват някоя от ролите си", заяви Бремър.

По-рано американският министър на отбраната Марк Еспер разкритикува Китай за "стремежа да използва новите технологии, за да промени съотношението на силите и да „прекрои” света в своя полза", визирайки експанзията на телекомуникационната компания Huawei.

"С течение на времето ги наблюдавахме как завземат и милитаризират острови в Южнокитайско море и бързо модернизират въоръжените сили", каза той.

Китайският външен министър отхвърли критиките на САЩ като "лъжи".

"Ако Западът се радва на траен просперитет и прогрес, докато останалите са затънали в изостаналост, многостранността никога не може да бъде реализирана наистина", каза той.

"Като голяма страна с 5000 годиншна цивилизация модернизацията на Китай, която се постига чрез упорития труд и мъдростта на нейния народ, е неизбежна историческа тенденция. Предвид естественото си развитие Китай няма да копира западния модел", каза китайският външен министър, приписвайки „забележителния успех“ на страната си на „пътя на социализма с китайски характеристики”./БГНЕС, „Дойче Веле”