Конфликтът в Украйна и "най-тежката нощ" за Киев

В национално обръщение в петък вечер украинският президент Владимир Зеленски заяви, че украинците ще останат и ще се бият за страната си и обвини Русия, че е насочена към цивилна инфраструктура. Той подчерта, че това ще е най-тежката нощ, в която се решава съдбата на Украйна.

След два дни на тежки битки в покрайнините, докато руските войски настъпваха към града в украинската столица цяла нощ ехтяха експлозии и автоматична стрелба. Изстрели се чуваха и близо до центъра.

Говорител на Зеленски заяви, че президентът е приел руско предложение за провеждане на преговори и е готов да говори за мир и прекратяване на огъня.

Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща инвазията в Украйна. Китай, Индия и Обединените арабски емирства се въздържаха при гласуване. След гласуването 50 държави издадоха съвместно изявление, в което заявиха, че Русия е злоупотребила с властта си, като е блокирала резолюцията.

САЩ и Канада обявиха санкции срещу руския президент Владимир Путин и руския външен министър Лавров, като се присъединиха към Европейския съюз и Великобритания. По-късно Австралия също обяви санкции както по отношение на руски ръководители, така и за белоруски политици.

Украинските военни дадоха първия си доклад за експлозиите, които разтърсиха западен Киев в ранните часове на деня.

Военната служба за правоприлагане на Украйна заяви, че въоръжените сили на страната са "унищожили колона от окупаторска техника" в киевския квартал Берестейска. / БГНЕС

Категории: