Конгресът на БФС ще се проведе на 25 юни в НДК

Конгресът на Българския футболен съюз за избиране на ново ръководство на родната централа ще се проведе на 25 юни в зала 1 на Националния дворец на културата. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълнителния комитет.

Ако помните, на това място преди повече от година ви казах, че приемам избора за временен президент и искам да проведем един извънреден Конгрес. Поради това, че имаше пандемия и други причини, този Конгрес се отложи. Имаме насрочен Конгрес сега, ще бъда последователен. Инициативният комитет разгледа предложението за извънреден Конгрес, това предложение беше отхвърлено. Следващото решение е за провеждане на Конгрес на БФС на 25 юни в зала 1 на НДК, ако има ограничителни мерки, или в зала 3, където обикновено провеждаме заседания. Дневният ред и комисиите са същите, които вече бяха избрани два пъти“, започна временно изпълняващият длъжността президент на БФС Михаил Касабов.

Изпълнителният комитет се запозна с искането за извънреден Конгрес на 30 април – два клуба се бяха подписали два пъти. 15 клуба, които не са редовни членове на БФС, също са се подписали. Проверката на подписите – 22 от исканията са подписани от лица, които не ги представляват. Беше установено, че исканията на 121 клуба, не са изпълнени изискванията за искане на извънреден Конгрес на 30 април. Кандидатурите за нов президент на БФС трябва да се подадат в деловодството най-късно 15 дни до датата на Конгреса, а именно 10 юни, 2021“, коментира решенията на Изпълкома пресаташето на БФС Христо Запрянов.

Извънконгресни теми – във връзка с въвеждането на ВАР, членовете на Изпълнителния комитет приеха предложенията от Съдийската комисия за промени в Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник, Финансовия правилник и протоколите за подготовка на стадионите. Всичко това се прави поради въвеждането на ВАР от плейофната фаза. Към правилника за футболното съдийство бяха добавени назначението на видео асистент рефер и асистент видео асистент рефер. Взе се и решение БФС, с цел облекчение на клубовете, да поеме изцяло от бюджета си таксите на ВАР съдиите и асистент ВАР съдиите за плейофната фаза в Първата шестица за 2020/21 г.“.

Изпълкомът взе решение наградният фонд за Купата на Аматьорската лига се увеличава с 10 000 лв – победителят ще получи 15 000 лв, финалистът 10 000 лв, третият и четвъртият – по 2500 лв. Отново се насрочва Конгрес, ние също искаме Конгрес, както и нашите клубове“, каза президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков.

Касабов разкри още, че собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев е предложил промени в състава на Съдийската комисия, но след това оттеглил исканията си. „Първоначално и аз прочетох, това са медийни спекулации. Тази идея е в главата ми. Имах предложение да бъде създадена работна група в тази насока, но то не бе прието. Това са само медийни спекулации за промяна броя отборите на 16 от следващия сезон. Отдавна дадох отговор на този въпрос за кандидатирането за президент на БФС“.

Г-н Домусчиев имаше предложение за промяна на състава на Съдийската комисия, но той го оттегли. Не ми е давал аргумент за оттеглянето. Категорично не трябва да има промени в Съдийската комисия, преди един месец назначихме нов председател, трябва да му се даде време да работи. Нямаше доклад за това дали стадионите са готови за провеждане на мачове с ВАР“, завърши Касабов.

Промяна във формата на родното първенство няма да има. Конгрес ще има на 25 юни. Не знам откъде идва информацията за смяна на формата. Нека дадем шанс на Ясен, мисля, че ще избере най-доброто, с което разполага българският футбол. Наблюдава от близо всички мачове, да се надяваме на добри резултати“, коментира вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Единственото, което мисля, че общността се интересува, 25 юни ще има Конгрес. В крайна сметка, аз и друг път съм запазвал това, което се говори в една кухня. Мисля, че колегите ще обявят нещата. Аз имаше предложения от Съдийската комисия, приеха се. Там са доста сложни нещата, свързано е с финансиране, да не пада цялата тежест на Футболния съюз или на клубовете. Не е много евтина технологията, ще бъде в тежест на клубовете. Когато събираш една подписка, тя трябва да е по съответния ред. Няма гласуване на Общото събрание на самите клубове за свикване на извънреден Конгрес, няма достатъчна бройка“, сподели Йордан Лечков. /БГНЕС