Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова

Конгресът на БСП не прие оставката на Корнелия Нинова и тя остава лидер на партията. 164 гласуваха „за“, 415 „против“, 20 се въздържаха, предаде БГНЕС.

По-рано през деня страстите се разгорещиха след поредица от остри изказвания.

Нинова каза, че ниската избирателна активност трябва да е предупредителен знак към всички български политици.

„Трябва да е много ярък знак за всички ни, политици, държавници за увеличаващото се недоверие на българските граждани към цялата политическа система. Това е тревожен сигнал за ниска легитимност на институциите в България и това е една от първите големи задачи пред всички нас – да работим така, че да върнем доверието у хората към институциите, заяви Нинова

Гласуването с машини и пандемията са нанесли удар върху електората на БСП, което се е отразило в по-слабите изборни резултати.

„Тези обективни факти, които са извън нас, се отразиха и на резултатите на БСП и на коалицията ни “БСП за България“. Епидемиологичната обстановка ни попречи да направим традиционната си кампания, опитахме да компенсираме с онлайн кампания, и с активност в социалните мрежи, но сами знаете, че това не може да измести живия контакт с хората. Възрастните хора се изплашиха за здравето си и се въздържаха от гласуване. Същото се случи и с машинния вот , той затрудни в най-висока степен БСП, въпреки положените усилия, за което също ви благодаря“, заяви социалистката.

Вътрешните неразбирателства са подкопали основите на партията.

„Изтощихме се от вътрешни борби. Обидени другари не участваха в кампанията, а някои прикрито или не чак толкова работеха срещу партията, и в подкрепа на други политически субекти. Смесиха се политически и икономически интереси. Слабото организационно състояние по места, грешки в медийната политика и други субективни факти доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП“, каза добави Нинова.

Лидерът на социалистите заяви, че партията се нуждае от нова програма.

„БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст, даващи бързо променящи се черти на съвременната епоха с навлизането на нови технологии, трансформации, във финансово – икономическата сфера, информационните средства, научно-образователните институции и силно влияещи върху промяната на политическите и идеологически нагласи“, обяви тя.

Корнелия Нинова остава оптимист за ролята на БСП зя бъдещето на страната.

„Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението - да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика. Ние имаме хора на всички равнища - подготвени за управлението. Остават ни действията. Нека да покажем именно с действия, че Българската социалистическа партия е тази партия, която винаги ще отстоява националния интерес на България“, завърши оптимистично Нинова

На конгреса се чу и критика към ръководството на БСП. Един от критичните гласове беше Крум Зарков:

„Провалът на изборите е представен като успех, защото сме във властта“, разкритикува той. Според него е срамно, че БСП е четвърта сила и е изгубила от ДПС. /БГНЕС