Конгресът отпусна 2 млрд. долара за охрана на Капитолия

Конгресът на САЩ прие законодателство, което осигурява 2,1 милиарда долара за допълнителна охрана на Капитолия и за пристигане в страната на получилите убежище в Америка афганистански преводачи, показват резултатите от гласуването.

Камарата на представителите прие законопроекта с 416 гласа срещу 11 гласа, а преди това Сенатът гласува единодушно в подкрепа на документа. Сега законопроектът трябва да бъде подписан от президента Джо Байдън, пише РИА Новости.

Съединените щати евакуират хиляди преводачи и други служители от Афганистан, които са работили с американците, страхувайки се за тяхната безопасност след изтеглянето на американските войски от страната.

Мерките за сигурност около Капитолия са затегнати след 6 януари, когато привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп завзеха сградата на Конгреса с щурм. Тръмп бе обвинен от Камарата на представителите за предполагаемо подбуждане на тълпа привърженици към безредици, които нахлуха в Капитолия и забавиха одобрението на резултатите от изборите. Сенатът оправда Тръмп с гласовете на неговите съпартийци-републиканци. /БГНЕС