Конгресмени искат санкции срещу руски официални лица

Законодателната комисия а Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри изменение на бюджета за отбрана за следващата финансова година (започващ от 1 октомври). В него се препоръчва администрацията да обмисли възможността за налагане на санкции на 35 руски граждани, включително министри, големи бизнесмени, общественици, журналисти. Текстът на документа е публикуван на уебсайта на комисията.

В документа се твърди, че тези лица, според американските законодатели, може да са замесени в нарушения на правата на човека. Отбелязва се, че „в рамките на 180 дни след приемането на закона, президентът на [САЩ] трябва да представи на съответните комисии в Конгреса становище, в което подробно се описва обосновката дали някой от изброените лица отговаря на критериите за налагане санкции, в съответствие с раздела от разпоредбите на „Глобалния закон за правата на човека Магнитски“.

В примерния списък са включени говорителят на руския президент Дмитрий Песков, министър-председателят Михаил Мишустин, председателят на ЦИК Елла Памфилова, първият заместник-председател на администрацията на президента Сергей Кириенко, министърът на селското стопанство Дмитрий Патрушев и министърът на здравеопазването Михаил Мурашко.

В списъка са още директорът на Руската гвардия Виктор Золотов, директорът на ФСБ Александър Бортников, председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов, кметът на Москва Сергей Собянин. Списъкът включва бизнесмените Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, Генадий Тимченко, председателя на борда на “Газпром“ Алексей Милер, ръководителя на „Роснефт“ Игор Сечин, председателя на борда на ВТБ Андрей Костин, председателя на Внешекономбанк Игор Шувалов. Освен това в списъка са главният редактор на канала RT Маргарита Симонян, журналистът Владимир Соловьов, генералният директор на Първи канал Константин Ернст.

Поправката има препоръчителен характер. До момента тя не е разгледана от Камарата на представителите в Конгреса. Предложението за приемането на поправката е внесено от конгресмените Том Малиновски от Ню Джърси и Джон Къртис от Юта. /БГНЕС