Конгресмени: Съд за Фаучи за жестоки експерименти с животни и „опасна игра“ с вируси

Губернаторът на Флорида Рон Десантис нападна остро водещия експерт на САЩ по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, като заяви, че той и други служители на Националния институт по здравеопазване трябва да бъдат уволнени заради финансирането на "ужасяващи" експерименти върху кучета.

"Не мога да повярвам, че американските данъци отиват за третирането на тези кучета по начина, по който те са действително третирани, и знаете ли, смятам наистина, че Фаучи трябва да бъде подведен под отговорност. Тези хора, тези бюрократи, не могат просто да се вихрят и да правят каквото си искат с нашите данъци", заяви Десантис по време на пресконференция.

Рон Десантис

Изявлението на републиканския губернатор идва, след като американската организация с нестопанска цел „White Coast Waste Project“ обвини Фаучи, че е похарчил хиляди долари на данъкоплатците за "жестоки" експерименти с кучета в Тунис. Според данни на организацията, на десетки кученца са отстранени гласните струни, за да не лаят по време на експериментите, и са заразени с паразити, причиняващи болести, за да се тестват лекарства върху тях.

Изявлението повтаря това на около две дузини законодатели, които миналата седмица написаха писмо до Фаучи с молба медицинският експерт да коментира твърденията, че Националният институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) е похарчил хиляди долари за експерименти, при които 44 кученца от породата бигъл са били хранени с насекоми, пренасящи паразити. Твърди се, че гласните им струни са били отстранени, за да могат учените да работят, без да слушат лая им.

Нанси Мейс, представител на САЩ в първия конгресен район на Южна Каролина, нарече предполагаемите опити "жестоки".

"Това е осъдителна злоупотреба със средства на данъкоплатците", пише Мейс в писмо, подписано от 23-ма законодатели.

Обвинения в лъжа пред Конгреса

Губернаторът на Флорида Рон Десантис нападна също Антъни Фаучи заради финансирането на изследванията за придобиване на функции в Института по вирусология в Ухан. Наскоро стана известно, че Националният институт по алергии и инфекциозни болести си е партнирал с китайския институт за изследване на болести, включително коронавируси при прилепите.

Давайки показания пред Конгреса, водещият медицински експерт отрече финансираните от САЩ изследвания да са свързани с "усилване на функциите" - процес, при който учените изкуствено модифицират вируси, като ги правят по-преносими. Това се прави, за да се прецени какви рискове могат да представляват вирусите за хората в бъдеще.

Антъни Фаучи

Миналата седмица обаче Националният институт по здравеопазване разкри, че е проведен "ограничен експеримент", за да се провери дали "протеини на шипове от естествено срещащи се прилепни коронавируси, циркулиращи в Китай, са способни да се свържат с човешкия рецептор АСЕ2 при модел на мишка".

Разкритието накара някои републикански законодатели да обвинят Фаучи в лъжа пред Конгреса, като сенаторът от Кентъки Ранд Пол призова Фаучи да бъде разследван по наказателен ред.

Губернатор Десантис заяви, че Съединените щати трябва да прекратят изследванията за разработка на функции, които той определи като "много опасни" и "неетични".

"Не може някакви луди учени да си играят на Бог по този начин", каза той. Републиканецът смята, че Фаучи и други служители на Националния институт по здравеопазване, които са одобрили изследването, трябва да бъдат уволнени.

"Мисля, че трябва да бъдат изритани всички. Трябва да отстояваме интересите на американския данъкоплатец и да правим етични неща, а не неща като изследвания за разработване на функции - и със сигурност не такива като злоупотреба с кученца", каза Десантис.

Значение на случващото се и реакция на Фаучи

Светът се намира във втората година на пандемията от коронавирус, но произходът на болестта, която според университета "Джонс Хопкинс" е причинила смъртта на почти 5 милиона души, остава загадка. В доклад на Световната здравна организация се казва, че болестта е възникнала при прилепи, след което е преминала към междинно животно, преди да зарази хората.

Друга хипотеза предполага, че епидемията от COVID-19 може да е започнала вследствие на изтичане от лаборатория. Първоначално тази идея беше отхвърлена като теория на конспирацията, но през пролетта настъпи промяна в отношението към сценария за изтичане от лаборатория, след като американските медии съобщиха, позовавайки се на неразкрити документи, написани от разузнавателната общност на САЩ, че трима служители на Института по вирусология в Ухан са потърсили медицинска помощ за заболяване със симптоми, подобни на COVID-19, три седмици преди китайските власти да съобщят за първия случай на заразяване.

Д-р Фаучи категорично отхвърли обвиненията в лъжа пред Конгреса и заяви, че е "молекулярно невъзможно" новият коронавирус да произхожда от финансирани от САЩ изследвания. Националният институт по алергии и инфекциозни болести заяви, че експертът и колегите му са били "напълно коректни". /БГНЕС