Конгресът на СДСМ утвърди кандидатурата на Пендаровски за втори президентски мандат

„Очаквам двойна победа. Имаме собствени ценности и потенциал и сме по-добри от тях“, каза настоящият президент Стево Пендаровски, след като на 3 март на 27-ия конгрес на СДСМ получи подкрепа за нов президентски мандат.


Пендаровски заяви, че представените от ВМРО-ДПМНЕ социологически проучвания са фалшиви и че истинските показват, че СДСМ и Пендаровски ще спечелят предстоящите парламентарни и президентски избори.

„Реалните проучвания, които не показват на обществото са, че те са паднали под 45 депутати, а ние сме над 50. Днешният резултат на СДСМ в събирането на подписи не е никак случаен. Тенденциите от преди време се промениха“, каза Пендаровски.

ВМРО-ДПМНЕ, допълни Пендаровски, няма позиция по стратегическите въпроси на държавата. „ Какво е тяхното предложение за рамката на преговорите за ЕС? Казват7 „Ще ви кажем, когато дойдем във властта“. При такъв подход не може и не трябва да бъдеш представител на местна общност. Това са хора, които не се извиниха за най-големия срам в историята на Македония - 27 април“, каза Пендаровски.

Той напомни, че ВМРО-ДПМНЕ са направили най-голямата стратегическа грешка в историята, защото по време на преброяването са работили активно за бойкота, а резултатът, посочи той е, че 130 000 етнически македонци са ги послушали и не са се регистрирали.

„Не се страхувайте, това са хора, които нямат качества, имат едно желание да дойдат на власт и да останат на местата си. Не трябва да допускаме това“, каза Пендаровски.

В петък Стево Пендаровски обяви кандидатурата си за участие в президентските избори на 24 април, а днес обяви, че само за пет часа е събрал и необходимите 10 000 подписа за гражданска подкрепа за участие в изборите.

„Пътят към Европа е дълъг и труден, но той е единственият, който може да донесе съществени промени в Северна Македония и нейното бъдеще“, заяви във встъпителното си обръщение към конгреса председателят на партията Димитър Ковачевски, който обяви, че политическата битка на СДСМ е за по-добро европейско бъдеще продължава./БГНЕС