Конкурсът "Маргарита Арнаудова" отличи трима победители

Надежда Дичева, Деян Георгиев и Таня Кацарова са големите победители в X- тото юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика за наградата на името на Маргарита Арнаудова. Те бяха отличени след бляскав спектакъл с уастието на танцьорите от „Арабеск”, които претвориха идеите на младите хореографи пред публиката, предаде репортер на БГНЕС.

Надежда Дичева беше избрана за победител с вота на публиката, която в специално подготвена урна даде своя вот. Наградата й – картина на художника Димитър Киров, който посвещава много от картините си на темата за танца, беше връчена на Дичева от учредителят на конкурса и президент на едноименна фондация акад. Калина Богоева.

Деян Георгиев и Таня Кацарова си разделиха наградата на журито. Тя е парична и е в размер на на 2000 лв. и така двамата си разделиха по 1000 лв.

В няколко последователни репортажа БГНЕС ви срещна с четиримата млади хореографи, които стигнаха до финала. В интервю за агенцията ни Таня Кацарова разказа за своя проект Next.

„Идеята ми идва от любим мой цитат на Дъглъс Адамс, който гласи: „Всяка велика галактическа цивилизация преминава през различни и ясно очертани периоди – оцеляване, любознателност и изтънченост. Ние проследяваме тези три етапа и как обществото преминава през тях“, разказа тя.

За реализацията ѝ тя работи с танцьорите от трупата на балет „Арабеск“ Петя Колева, Стефан Вучов, Константина Ханджиева, Филип Миланов и Валери Миленков, на които благодари за всичко, но най-вече за огромния им професионализъм. „Имала съм възможността да се срещам с най-добрите български и чуждестранни хореографи. Благодарение на това съм провокирана да създам днес нещо мое“, споделя още Таня Кацарова.

Музиката на представлението е на българския композитор Калин Николов, а репетитор е Теодора Стефанова.

Чрез своя проект, озаглавен „Чисто” Деян Георгиев пък обръща внимание на вечно бързащите хора.

Пред БГНЕС той разказа, че идеята за неговия проект идва по време на престоя му в Ню Йорк, когато той наблюдава непрестанно забързаното движение на съвременния човек. Ето защо на ум идва да покаже една трансформация от затвореното лично преживяване към контакт и споделяне с другия.

„Това неосъзнато движение. Те вървят, без много да знаят какво правят. Вдъхнових се да направим едно парче, което е трансформация на това неосъзнато движение във вътрешна чистота и опознаване на себе си“, разказа хореографът.

Музиката е дело на Явор Карагитлиев, а костюмите на Габриела Кърджилова. /БГНЕС