Консорциумът на Тод Боули финализира закупуването на Челси

Новият собственик на Челси Тод Боули обеща да надгради над „забележителната история на успехи“ на тима, след като американецът осъществи закупуването на клуба от Висшата лига.

Консорциумът на Боули се съгласи на сделка да закупи „сините“ от Роман Абрамович за 4.25 млрд. долара на 7 май, а продажбата днес бе официално финализирана. „За нас е чест да станем новите собственици на Футболен клуб Челси. Всички сме готови на 100% да се влагаме максимално за клуба всеки ден“, каза Боули пред официалния сайт на лондончани.

Тод Боули.

Закупуването на Боули слага край на 19-годишния престой на Абрамович на ръководния пост като собственик на Челси, след като руснакът обяви клуба за продан през март. Олигархът бе санкциониран от британското правителство за предполагаемите си взаимоотношения с президента на Русия Владимир Путин след инвазията на Украйна.

Съ-собственикът на бейзболния Ел Ей Доджърс Боули се прицели в достигането на успехите на Челси под ръководството на Абрамович, включително пет титли на Висшата лига и два трофея от Шампионската лига сред 19-те големи купи във витрината на лондонския клуб. „Нашата визия като собственици е ясна – искаме да накараме феновете да се гордеят. Наред с нашата ангажираност и отдаденост за развитие на школата и привличането на най-добрите таланти, нашият план за действие е да инвестираме в клуба в дългосрочен план и да надградим над забележителната история на успехи на Челси“, добави американският бизнесмен.

Челси оперира под специален лиценз от правителството, който щеше да изтече на 31 май, ако Боули не бе успял да финализира сделката по продажбата. Това щеше да постави бъдещето на клуба под сериозна въпросителна, но сега те спокойно могат да очакват началото на следващия сезон. Консорциумът на Боули се нуждаеше от одобрение от Висшата лига, правителството на Великобритания и португалските власти – Абрамович има португалско гражданство, преди продажбата да бъде официализирана.

Лично аз бих искал да благодаря на министри и други ръководни лица в британското правителство, и във Висшата лига, за цялата им работа в осъществяването на тази продажба“, завърши новият собственик на „сините“. /БГНЕС