Константинова: 99% от украинските бежанци идват с личните си паспорти

„Имам добра представа за ситуацията с войната, като част от щаба. Имаме инфографика, която всеки ден се обновява с точни цифри от последното денонощие. Около 108 000 украинци са преминали през България, а останали на територията на страната са около 53 000 “, каза заместник-министърът по ефективното управление Калина Константинова, предаде репортер на БГНЕС.

99% от украинците идват с личните си паспорти, тоест те не са хора, за които нямаме информация.

„30 % от хората, които влизат от Украйна са деца. Около 700 човека са потърсили постоянна закрила, а 6000 човека са поискали временна закрила. Регистрацията по временна закрила е чисто нова директива, която се активира за първи път на територията на ЕС и никаква подготовка не е била правена. Изградихме абсолютно всичко в рамките на няколко седмици. Казвате, че не се следят тези хора, които влизат, това не е вярно. 99% от хората пристигат с техните лични паспорти и по-късно тръгват временна закрила. Това не са хора, които идват без документи, както е било по времето на сирийската бежанска криза. По-скоро нещата, от които се притесняваме е опасността от трафик на хора, тъй като това са само жени и деца. Това са уязвими групи. Няма занижен медицински контрол. Ако преди за регистрация за временна закрила е имало 5 пункта на територията на страната, ние имаме над 30, като имаме и над 800 обучени служители на МВР“, каза Константинова.

Само за месец у нас са пристигнали 53 000 бежанци, а едва 23 000 са били по време на сирийската криза преди десет години.

„В рамките на сирийската криза сме имали за една година 23 000 бежанци, а сега само за месец са 53 000. Мобилизирали сме абсолютно всички ресурси, обучават се допълнително служителите. Започват и по-интензивни обучения на други структури, които ще има досег със ситуацията. Отворени сме към всякакви допълнителни дейности, които може да имплементираме“, добави тя. /БГНЕС