Конституционният съд: Илир Мета остава президент на Албания

Конституционният съд на Албания реши, че действащият президент на страната Илир Мета не е нарушил конституцията и ще продължи да изпълнява своите правомощия до изтичането на президентския си мандат на 24 юли т.г.

Това се случи, след като Конституционният съд реши да отмени решението на албанския парламент да го освободи от длъжност поради "тежки нарушения на Конституцията".

Съдът публикува решението на своята официална страница късно снощи. В него е записано, че „президентът не е нарушил Конституцията по нито една точка от представените от парламента обвинения“.

Последва моментална реакция от говорителя на президента Теди Блуши, който написа във Фейсбук, че решението е очаквано и за тях не е никаква изненада.

„Никаква изненада за нас. Този въпрос изобщо не биваше да се повдига“, написа Блуши.

БГНЕС припомня, че управляващата Социалистическа партия на премиера Еди Рама повдигна въпроса за предсрочното отстраняване от длъжност на албанския президент. В парламента беше създадена анкетна комисия, която представи своя доклад и на 9 юни 2021 г. депутатите гласуваха решение за свалянето на Мета от президентския пост. Случаят бе предаден на Конституционния съд, който трябваше да се произнесе относно конституционносъобразността на гласуваното от парламента решение. /БГНЕС