Консултациите с ГЕРБ в сряда, Радев няма да бърза за мандата

Каня утре, 26 октомври, първата по численост парламентарна група (ГЕРБ - бел. ред.) на консултации. Няма да бързам, консултациите ще ги провеждам изчерпателно. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава заяви, че няма да бърза с процедурата по връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Парламентът има да свърши много работа", мотивира се той.

Въпросът за властта съвсем не е маловажен, но съвсем обсеби работата на предишния парламент и това обезцени неговата дейност и законотворчество. Народното събрание трябва да разгледа внимателно закона за държавния бюджет, отбеляза Радев.

Според него възможността за кабинет на малцинството зависи от принципите, но това по думите му в България е изключително трудно.

Относно промените в Изборния кодекс, Радев коментира, че машинното гласуване е изиграло огромна роля за елиминиране на недействителните бюлетини, на сгрешените и поправени многократно протоколи.

Ако народните представители предлагат по-ефективно решение, нека да го видим, посочи президентът.

Във връзка с искането за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, държавният глава отново повтори тезата си:

Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвличане на България във войната. Вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решния изобщо някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България, обърна се Радев към медиите.

По думите му отнемането на въоръжение ще задължочи дефицита от способностите на българската армия и това увеличава рисковете за нашата сигурност. Първостепенна задача на НС е най-сетне да попълни комплекта на армията и най-сетне да се заеме с нейната модернизация. НС да изпълни тези ангажименти, заяви президентът.

Самото споменаване на "заместващ" или "допълващ" капацитет на нашата армия означава, че ние ги нямаме. Трябва да се мотивират и хората в армията, допълни Радев.

Според него няколко са важните приоритети около бюджета за догодина: Да няма увеличаване на бюджетния дефицит, да не се допусне разглеждането на бюджета да е тържище за предизборно наддаване и да не се допусне намалаяване на социални плащания.

Българската парламентарна политическа система върви към криза. Начинът да се излезе е да се върне доверието към парламентаризма, заяви още Румен Радев. /БГНЕС