Концерти, спектакли, книжовни премиери на "Аполония 2021"

Созопол отново ще стане дом на над 40 уникални културни събития, част от тазгодишната програма на 37-то издание на Празници на изкуствата "Аполония", което се открива днес и ще продължи до 6 септември.

Участие в един от най-големите и популярни фестивали у нас ще вземат известни и обичани български музиканти, актьори, писатели, художници и още много артисти, които ще зарадват публиката. Тази година под открито небе посетителите ще могат да се насладят на някои от най-популярните изпълнители в България - Поли Генова, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и "Фондацията". Освен концерти в програмата на "Аполония 2021" присъстват прожекции на български филми - "18% сиво" на Виктор Чучков, "Като за последно" на Ивайло Пенчев с участието на Мария Бакалова, Васил Банов и др. Кинофеновете ще могат да гледат драмата "Късата клечка" на Димитър Петков с участието на Никола Стоянов, Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов и др., както и още много родни продукции.

2021 беше тъжна и тежка година. Отидоха си много хора на изкуството - артисти, музиканти, художници, покосени от КОВИД-19. Концертът на 4 септември е спомен за големия оперен певец - тенора Камен Чанев. В него ще участват Иван Момиров, Кирил Манолов, Юлиян Константинов, а на 2 септември концертът на "P.I.F." ще бъде в памет на Димо Стоянов. Солисти ще бъдат Влади Ампов-Графа, Влади Михайлов, Ерсин Мустафов и Дичо.

За любителите на театъра фестивалът ще предложи няколко представления - моноспектакъла на Николай Урумов "Мъжка задушница" на Русенския театър, "Караконджул" с участието на Валери Йорданов на Народния театър "Иван Вазов" и "Всичко на масата" на Театрална работилница "Сфумато" и Васил Дуев, а началото е със "Свободно падащи истории" с Мария Касимова-Моасе. Посетителите ще могат да се срещнат с хитови български автори и да купят техните книги, сред които и романът "Absolvo te", чийто автор е носителят на Европейската награда за литература 2021 Георги Бърдаров, премиерните книги на Георги Господинов и Найден Тодоров.

Наред с вълнуващите арт събития, които очакват посетителите, предстоят майсторски класове, фотоизложба на Димитър Караниколов, срещите със заглавие "Цената на успеха", Детска "Аполония" и Книжна "Аполония". Всички събития от програмата ще се проведат на открито, спазвайки здравните мерки. /БГНЕС