Конте получи нов мандат за съставяне на правителство

Италианският президент Серджо Матарела връчи на премиера Джузепе Конте мандат за съставяне на ново правителство след споразумение за отмяна на предсрочните избори, заяви говорител на президента.

Очаква се Конте да получи няколко дни за политически консултации с цел осигуряване на работещо мнозинство в парламента, след като италианското Движение 5 звезди /Д5З/ и лявоцентристката Демократическа партия /ДП/ се договориха да работят заедно в нова коалиция.

Коалиционното правителство означава, че плановете на вицепремиера и вътрешен министър в досегашния кабинет Матео Салвини се провалят.

Салвини умишлено предизвика кризата, като сложи край на коалицията с Д5З. Неговата партия „Лига“ има голямо предимство в проучванията на общественото мнение и Салвини се надяваше да спечели предсрочните избори. Както той, така и лидерът на „Форца Италия“ Силвио Берлускони, призоваха за нови избори, след срещата си с президента на страната.

Но традиционните противници от ДП и Д5З се обединиха, за да не допуснат предсрочен вот и победа на „Лига“. Сегашният парламент има мандат до 2023 г.

"В трудни времена като тези не можем да си позволим да нямаме куража да не опитаме този вариант", каза лидера на ДП Никола Дзингарети.

По време на речта си, след като подаде оставка в края на август, премиерът Конте нападна яростно Салвини и нарече правителствената криза и ролята на лидера на „Лига“ "безотговорни". /АФП