Контейнеровозът „Joseph Schulteт“, отплавал от Одеса пристигна в Истанбулския проток

Контейнеровозът „Joseph Schulte“, който отплава от украинското пристанище Одеса по-рано тази седмица, достигна Истанбулския проток, съобщи Анадолската агенция.


Това е първият плавателен съд, който отплава от пристанище Одеса след оттеглянето на Русия от инициативата "Черноморско зърно" миналия месец. Товарният кораб, който напусна Украйна въпреки морската блокада на Русия, беше видян в близост българския бряг на път за Истанбул, предаде АФП.

Плаващият под флага на Хонконг плавателен съд влезе в Истанбулския проток през Черно море в 06:10 ч. местно време (03:10 ч. българско време).

Натовареният с контейнери плавателен съд ще хвърли котва в истанбулското пристанище Амбарли.

В четвъртък украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че първият кораб е напуснал пристанище Одеса в сряда след спирането на инициативата за превоз на зърно в Черно море в средата на юли.

"Контейнеровозът „JOSEPH SCHULTE“ (плаващ под флага на Хонконг), се движи по коридора, създаден за граждански кораби от/до черноморските пристанища на Украйна. Този транспортен коридор ще се използва предимно за евакуация на кораби, които са били в пристанищата по време на пълномащабното нахлуване в Русия", заяви Кубраков в X, социалната медийна платформа, известна преди като Twitter.

На 17 юли Русия преустанови участието си в Черноморското споразумение за износ на зърно, което тя подписа през юли миналата година заедно с Турция, ООН и Украйна за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, спрян след началото на руско-украинската война през февруари. Но дори при подновяването на сделката през предходните месеци Москва се оплакваше, че руската част от споразумението не се изпълнява./БГНЕС