Контраадмирал Михайлов: ВМС ще продължи да защитава родните брегове

Военноморска база Бургас отбелязва 142 години от създаването на Военноморските сили с редица мероприятия. По традиция, от 1956 г. насам, празникът се отбелязва през месец август, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Пред „Паметника на моряка“ в Морската градина се състоя военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. Почетният строй беше приет от контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България.

В словото си той подчерта, че пред морето всички сме равни и в морето всички си помагаме.

„Събрали сме се на това място да отдадем почит на тези, които са отдали животът си, за да го има флота на България. За да бъде България морска държава и да не гледаме морето само с погледа на курортистите“, каза той.

Контраадмирал Михайлов посочи, че празникът е и повод за равносметка – какво сме извършили през изминалата година.

„Тази година беше белязана от пандемията COVID-19 и ограниченията, които тя наложи и трудностите, които срещахме при преодоляването на всичките рестрикции. Но тези рестрикции ни направиха по-силни и ни накараха да мислим поновому – начина ни на подготовка, начина ни на работа. Щастлив съм, че въпреки всички тези трудности и ограничение ВМС успяха да изпълнят по-голямата част от своите задачи“, заяви командирът на ВМС.

Той посочи, че е имало само два случая: единият с малко забавяне на участието на наш кораб и вторият случай, при който се наложи да променим участието.

„Сигурен съм, че и занапред, както досега, ВМС ще продължат да защитават нашите родни брегове и суверенитета ни в морските пространства на България”, подчерта контраадмирал Кирил Михайлов.

Тази вечер, от 19 часа, ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България за гражданите и гостите на град Бургас в градинката пред Община Бургас.

Празничен концерт ще се състои и в летен театър „Аполония“ в Созопол.

На 7 и 8 август гражданите и гостите на Бургас ще могат да разгледат кораби от състава на ВМС, от 14.00-17.00, в района на Пристанище Бургас. /БГНЕС