Кораб с нулеви емисии наближава финала на околосветското си пътешествие

Кораб, захранван от възобновяема енергия, включително водород, произвеждан на борда, е акостирал в югоизточния американски щат Флорида тази седмица, докато се подготвя да завърши последния етап от околосветското си пътуване.


Energy Observer, е изминал 63 040 морски мили без използване на изкопаеми горива, откакто за първи път е започнал да плава през 2017 г. Това конкретно околосветско пътуване започва през 2020 г.

Мисията тества възобновяема енергия - включително чрез използване на слънчеви панели и усъвършенствани платна, наречени "oceanwings" - като източник на енергия в различни климатични условия край бреговете на Африка, Азия и Антарктика.

Автоматизираните 12-метрови платна увеличават скоростта на кораба и намаляват консумацията на енергия.

„Научихме много по време на това пътуване“, каза капитанът Марин Джари пред АФП във Форт Лодърдейл, северно от Маями.

Джари каза, че иска да сподели това, което е научил чрез семинари, статии и видеоклипове.

Проектът се надява да повлияе на корабния и морския сектор, особено след като неговите "океански крила" вече са били използвани в търговско корабоплаване.

Те са използвани на товарен кораб, наречен Canopee, който е проектиран да транспортира части от ракетата Ariane 6 от Европа до център за изстрелване във Френска Гвиана в североизточния край на Южна Америка.

По време на текущото пътуване на Energy Observer 40% от енергията на кораба идва от вятъра, 40% от слънцето и 20% от водорода.

Корабът трябва да спре във Вашингтон, Ню Йорк и Бостън, преди да се отправи обратно към Франция.

Energy Observer 2 вече е в процес на работа: товарен кораб с размери близо 120 метра дължина, с капацитет да носи 5000 метрични тона. Настроен е да работи с течен водород.

Морският транспорт генерира около 3 на сто от световните парникови газове. /БГНЕС