Коралите в Червено море са застрашени от мистериозна смърт на морски таралежи

Морските биолози предупреждават, че впечатляващите коралови рифове в Червено море са изправени пред нова заплаха - масова смърт на морски таралежи, която може да е причинена от мистериозно заболяване.


Поради факта, че тези дългоопашати същества се хранят с водорасли, които могат да задушат коралите, измирането им може да "унищожи цялата екосистема на кораловите рифове", предупреждава ученият Лиза-Мария Шмидт.

В израелския курорт Ейлат на Червено море, който граничи с Йордания и Египет, Шмидт си спомня момента, в който тя и колегите ѝ за първи път са станали свидетели на срива на популацията.

"Когато скочихме във водата, изведнъж всички онези екземпляри, които виждахме преди, бяха изчезнали, а това, което видяхме, бяха скелети и купчини бодли", казва тя пред АФП.

Екипът за първи път чул съобщения през януари, че вид морски таралеж край Ейлат умира бързо, затова отишли на място, известно с изобилието на вида Diadema setosum.

Първоначално те смятат, че за това може да е виновно местното замърсяване.


Но в рамките на две седмици бодливите безгръбначни започнали да умират и по крайбрежието, включително и в съоръжението за захранване с морска вода на Междууниверситетския институт за морски науки.


Учените се опитват да открият причината и с нарастваща тревога наблюдават как масовата смъртност се разпространява на юг през Червено море.

Екипът установява, че тя засяга два вида морски таралежи - Diadema setosum и Echinothrix calamaris, докато други видове в същата среда остават невредими.

В морския резерват край Ейлат журналист от АФП е видял разноцветни риби и някои други видове морски таралежи - въпреки че влиянието на хората никога не е било далеч.

По време на гмуркане с шнорхел Шмидт хващала плаващи пластмасови отпадъци и ги пъхала в ръкава на скафандъра си, за да ги изхвърли по-късно.


Разхождайки се по плажа, тя събираше и шепи водорасли, за да нахрани все още живите морски таралежи в аквариумите.

Омри Бронщайн от Университета в Тел Авив работи с екипа в Ейлат и други страни, за да се опита да идентифицира източника.

"Дали става дума за същия патоген, например като този, който порази Карибите", попита Бронщайн, който ръководи лаборатория в университета, където морските таралежи лежат в стъклени буркани.

"Или разглеждаме съвсем различен сценарий?"

Спирането на измирането в моретата е невъзможно, оплаква се Бронщайн.

Вместо това научната общност работи за създаването на популация от засегнати видове, която може да бъде пусната на свобода в Червено море, след като настоящата заплаха отмине.

След като бъде установена причината, Бронщайн и колегите му ще се опитат да определят и как тя е достигнала до Червено море.

Ако например е била транспортирана с кораб, могат да се предприемат мерки за почистване на корабите и да се сведе до минимум рискът от разпространение на следващия смъртоносен патоген.

"Това е нещо, което можем да поправим, защото следващата болест е на път", казва той.

"Вероятно е в едно пристанище и в един от корабите, които в момента плават в нашите океани." /БГНЕС