Корчок печели първи тур на президентските избори в Словакия, балотаж на 6 април

Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и настоящият председател на парламента Петер Пелегрини ще се изправят на втория тур на президентските избори през април, показа официалното преброяване на гласовете.


Либералът Корчок води с 41,71% подкрепа при преброени 97% от гласовете, докато Пелегрини е получил 37,53%, съобщи словашката статистическа служба, предаде АФП.

Балотажът на 6 април беше очакван от анализаторите, тъй като 48-годишният Пелегрини и 59-годишният Корчок оглавяваха проучванията на общественото мнение преди вота, белязан от дълбоки разногласия относно войната в съседна Украйна.

Неочакван обаче е превесът на Корчок срещу неговия опонент.

Пелегрини е подкрепян от министър-председателя Роберт Фицо, който поставя под въпрос суверенитета на Украйна и е определян за проруски политик.

Корчок е твърдо проукраински настроен, подобно на досегашния президент Зузана Чапутова, критик на правителството, която реши да не се кандидатира за втори мандат.

След като пусна бюлетината си, Пелегрини заяви, че Словакия ще остане закотвена в Европейския съюз и НАТО след изборите, въпреки Фицо.

"Дори да говорим за по-суверенна външна политика, това не означава, че курсът на Словакия трябва да се промени", добави той.

Корчок, който вероятно ще се сблъска с твърда опозиция от страна на екипа на Фицо, ако бъде избран, заяви, че е важно новият президент да получи силен мандат от избирателите.

Чапутова се надява нейният наследник "да представи добре страната ни в чужбина".

Президентът на Словакия ратифицира международни договори, назначава висши съдии и е главнокомандващ на въоръжените сили.

Ръководителят на 5,4-милионната държава - членка на НАТО и ЕС, може също така да налага вето на закони, приети от парламента.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че надпреварата е напрегната. Проучване на агенция Ipsos показва, че Пелегрини ще получи 37% от гласовете, а Корчок- 36%.

Разделени по отношение на Украйна

Според анализатори един президент, подкрепян от Фицо, може да затвърди антиукраинската външна политика на правителството.


"Пелегрини най-вероятно ще действа като съюзник на правителствената коалиция, водена от Роберт Фицо", заяви пред АФП базираният в Братислава анализатор Павол Бабош.

"Иван Корчок много вероятно ще бъде противовес на правителствената коалиция, той ще използва различни инструменти, за да коригира недемократичните им тенденции", добави той.

Войната в Украйна от февруари 2022 г. насам е фикс идея в предизборната кампания, която раздели страната.

Наскоро Пелегрини заяви, че словашките политици са разделени на две групи - тези, които искат войната да продължи, и тези, които биха предпочели мирни преговори.

"Аз принадлежа към втората", каза той.

Дългогодишният му съюзник Фицо през годините е назначавал Пелегрини на различни постове, включително председател на парламента и министър на образованието.

48-годишният политик оглави правителството, след като Фицо беше свален от премиерския пост през 2018 г.

"Мирът не може да означава капитулация"

Корчок е дипломат, който е представлявал Словакия в САЩ, Германия и Швейцария. 59-годишният словак критикува призивите на Фицо да се преговаря с Москва.

"Руската федерация потъпква международното право. Не смятам, че Украйна трябва да се откаже от част от територията си, за да постигне мир", подчерта той пред АФП.

По време на последния президентски дебат двамата се сблъскаха по темата за Украйна, като Пелегрини призова за "незабавно прекратяване на огъня и започване на мирни преговори".

"Мирът не може да означава капитулация", отвърна Корчок, като добави, че мирът може да настъпи "незабавно" при условие, че руските войски се изтеглят.

Въпреки че се кандидатира като независим кандидат, Корчок е подкрепян от опозиционни партии, които смятат, че победата на Пелегрини ще проправи пътя за президентско помилване на съюзници на правителството, уличени в корупция. /БГНЕС