Кори Гоф - тийнейджърката, за която цял свят говори

Американската тийнейджърка Кори Гоф написа история в понеделник, когато отстрани петкратната шампионка Винъс Уилямс в двубой от първи кръг на Уимбълдън. На 15-годишна възраст тя е най-младата тенисистка, която играе в основната схема на най-стария и престижен турнир от Големия шлем.

Гоф е родена на 13 март 2004 г. в Атланта, Джорджия, започва да играе тенис на седемгодишна възраст. Тренира в академията в Делрей Бийч, Флорида. Когато става на 11 години, тя е избрана от тогавашния треньор на Серина Уилямс - Патрик Муратоглу, да се обучава с него във Франция. Известна сред близките и приятелите си като Коко, тя е висока 1.76 м. и играе с дясната ръка. Преди знаменитата й победа в понеделник тя бе заработила 75 011 долара от наградни фондове. "Наистина не знам как се чувствам", заяви 313-ата в света след победата над Винъс. "Определено за първи път плаках след победа".

В детството си тя се е вдъхновявала от сестрите Уилямс, които имат спечелени 30 турнира от Шлема, като десет от тях са завоювани преди Коко да се роди.

Тъй като ранкингът й не стигаше за участие в квалификациите на Уимбълдън, Гоф получи "уайлд кард" за пресявките пет дни преди първия й мач.

В трите си двубоя от квалификациите тя не само не загуби сет, но и нямаше затруднения в повечето части. Гоф отстрани последователно Альона Болсова (6-4, 6-3), Валентина Ивахненко (6-2, 6-3) и Грийт Минен (6-1, 6-1). Последва славната й победа над Винъс.

"Когато мисля за това, че надиграх тенисистка, печелила турнири от Големия шлем преди моето раждане, просто съм в шок. Невероятно благодарна съм на организаторите за предоставената ми "уайлд кард". Беше много неочаквано. След това се зарадвах много, когато научих резултата от жребия. Винъс е отличен играч и човек. Когато излязохме на корта, усилих музиката в слушалките ми, тъй като зрителите издаваха невероятен шум. Музиката ми помогна да се успокоя. Ден преди мача кортът бе напълно празен, а сега излязох на него под рева на тълпата. След мача благодарих на Винъс за всичко, което е направила за спорта, тя послужи за пример на много хора. По-рано, когато я срещнах, не се осмелих да й кажа това. След мача непрекъснато получавам съобщения от роднини, приятели и мои последователи. Няма да лъжа, че тази победа е неочаквана за мен. Определено не съм учудена от нея. Вълнението настъпи едва в края, тъй като никога не съм играла на такъв голям корт, където ме подкрепят толкова много хора. Преди мача Винъс бе фаворит, но когато излязох и слушах как някои запалянковци крещят: "Напред, Кори!", бях приятно удивена. Вече съм казвала това и по-рано - искам да стана велик играч. Когато бях на осем години, баща ми казваше, че съм способна на това. Моята цел сега е да показвам максимално ниво на тениса, а мечтата ми е да побеждавам. Дори сега, на Уимбълдън, имам една цел - победа във финала", сподели Коко Гоф. Нейни примери за подражание извън корта са Бионсе и Риана.

Няколко дни преди историческата си победа Гоф разказваше пред журналистите, че Винъс и Серина са я вдъхновявали през годините. "Серина Уилямс винаги е била мой идол, Винъс също. Благодарение на тях взех ракетата в ръката си. Много съм радостна, че те са избрали тениса, тъй като биха могли да преуспеят във всеки спорт". /БГНЕС