Корнелия Нинова и Даниел Лорер влязоха в министерство на икономиката

Може би най-важното нещо, което успяхме да постигнем в последните месеци е да положим здрава основа на промяна и да повдигнем завесата за прозрачната бизнес среда.

С тези думи служебният икономически министър Даниела Везиева предаде поста на новите стопани – Корнелия Нинова и Даниел Лорер. В новия кабинет министерството ще бъде разделено на две и ресор икономика и индустрия поема вицепремиера Корнелия Нинова, а иновациите и растежа са за Даниел Лорер, предаде репортер на БГНЕС.

Поставяме си високи цели – да облекчим администрацията, да ограничим сивия сектор, да насочим вниманието си към българския бизнес, да почувстват фирмите, че имат държавата до себе си, да насърчим износа. Всички тези мерки да бъдат в полза на високия икономически растеж, каза Нинова по време на приемането на властта.

От своя страна Даниел Лорер добави, че първите задачи ще бъдат преглед на фишовете по Плана за възстановяване и развитие и двете оперативни програми, и осмисляне на набора от финансови инструменти за подпомагане на бизнеса.

България е отворена за умен бизнес, искаме да бъдем първи, каза още Лорер и заяви, че в близките 4 години ще се чуват много интересни истории за България.

Идеята е проста, когато една държава има солидна законова рамка, когато законът се прилага еднакво за всички, инвеститорите започнат сами да идват. В областта на финансовите услуги ние смятаме, че България може да бъде изключително атрактивна заради ниските ставки и данъци, отговори Давид Лорер на въпрос на БГНЕС какво означава, че България ще бъде превърната във финансов хъб.

В България имаме прекалено добри специалисти в тази сфера, високи технологии, IT сфера и това би било допълнителен стимул да развиваме такъв хъб, защото знаете, че въпросът с кадрите е един от най-важните в българската икономика, допълни Корнелия Нинова.

Нинова и Лорер гарантираха, че няма да има конкуренция между техните две министерства.

"Продължаваме промяната" искаме да наложим един нов начин на работа. Това означава, че не би трябвало да има търкания между министерствата, а колаборация, отговори Лорер на друг въпрос на БГНЕС.

Относно преструктурирането на Министерство на икономиката в две отделни структури двамата поясниха, че в срок от един месец ще се изяснят всички административни подробности.

Разделянето е подробно разписано в споразумението на правителството. Възложено ни е в едномесечен срок да уредим тези формалности, на мен ми се иска да го направим по-бързо, защото ни натискат спешни въпроси и не бих искала да се занимаваме цял месец с бюрократични въпроси, подчерта Нинова. /БГНЕС