Корнелия Нинова: Основата за управленската програма е много добра

Основата за управленската програма е много добра. Тя отразява основните ни приоритети, но ние и досега и за в бъдеще се смятаме като социалния стълб в правителството. Отиваме отново на среща с „Продължаваме промяната“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова след като обсъди с колегите си, с екипа за преговори, с ръководството и с парламентарната група на БСП програмата за управление на кабинет с премиер Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Тя обясни, че срещата с ПП, която ще се проведе след около час, е свързана с искането на БСП мерките, които не са отразени в програмата, но присъстваха в предварителните разговори, да бъдат включени в нея. „Държим на това да влезе в програмата безплатни лекарства за деца до 14 години, нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа“, уточни Нинова.

Тя подчерта, че предложението на БСП за осигуряване на безплатни учебници на децата от 1. до 12. клас е прието.

„Имаме някои предложения за корекции по икономическата политика и финанси“, каза лидерът на БСП и допълни, че в управленската програма не е отразено въвеждането за патентен данък за микро и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средни предприятия в българската икономика.

„Имаме допълнителни предложения, като например да влезе в законодателната програма един законопроект, който сме изготвили и е абсолютно готов. Това е законопроектът за колективните искове, където предвиждаме да бъдат защитени българските граждани чрез въвеждане на колективен иск“, съобщи Нинова. По думите ѝ хората нямат пари да си плащат за адвокати, така че това е много важен законопроект.

Тя е категорична, че за БСП най-главният и основен проблем остават инфлацията и доходите, затова и цялостната програма на партията е съсредоточена в посока икономика, доходи, цени и борба с инфлацията. „На тази част ние ще държим много“, каза Нинова по повод предстоящата среща с Асен Василев.

„Разговорите за структура, министерски постове и имена ще започнат от утре, след като днес уточним всички бележки по програмата“, заяви тя и сподели, че готовият вариант на управленската програма на кабинет „Василев“ има вероятност да бъде обявена официално до довечера. Нинова подчерта, че по-скоро е за съставянето на правителство в рамките на този парламент. „Най-важните неща за първите 6 месеца са отразени в програмата, с тези няколко дребни нюанси, които ние искаме да допълним“, каза още тя. /БГНЕС

Тагове: