Корнелия Нинова печели вота за председател на БСП

Досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова спечели избора за председател на партията с над 81% от гласовете, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов съобщи, че изборът за председател е бил честен и прозрачен за медиите. Избиратели по списък са 80 236, от тях са гласували 53 807 са гласували. За Корнелия Нинова има 43 228 гласа или 81,5%. Войнов посочи, че това са предварителни резултати. На второ място се нарежда досегашният заместник-председател на социалистите Кирил Добрев. Той е получил 7914 гласа или 14,9%. Трети остава Красимир Янков, за когото са гласували 1118 души или 2,1% последен е Валери Жаблянов със 759 гласа или 1,4%. "Искам да изразя благодарност към всички членове на БСП, които излязоха и гласуваха във вчерашния ден. Те показаха със своята активност, че желаят те да избират председателя на БСП. Показаха, че от техния глас зависи нещо и се включиха активно в провеждането на изборите за председател на БСП. С това показахме, че сме една наистина демократична партия", отбеляза Войнов. Той благодари и на над 7 000 членове на избирателните комисии от цялата страна, които са работили активно през целия изборен ден и са си свършили перфектно работата. Вече са въведени резултатите от електронните таблици. Предстои да се обработят хартиените протоколи, но разликата едва ли ще бъде голяма. "От снощи започнахме да въвеждаме данните от резултатите от гласуването. Цяла нощ бяха въвеждани електронните таблици от Общинските и Районните комисии. До полунощ приемахме от тях оригиналните протоколи. В момента също продължава тяхното приемане. Няма никакво забавяне при този процес. БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните", каза още той.

"Окончателните изборни резултати ще станат ясни утре. Всички жалби и сигнали са несъществени и не влияят на крайния изборен резултат", каза Войнов. Според правилата, партийната ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота 48 часа след приключването му. Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от Конгреса на БСП през февруари 2017 г., по предложение на самата Корнелия Нинова.

Левицата не е разделена "Вчерашният резултат в изборите за председател на БСП разрушава един основен мит, който придворните медии се опитваха да насадят в съзнанието на хората- че в БСП тече драматично разцепление. От година и половина ни внушаваха, че партията е в постоянен скандал. Това, че десетки хиляди социалисти се явиха пред урните показа, че прекият избор е реформа, която всички искат." Това заяви Александър Симов, говорител на ПГ на „БСП за България“, пред БНТ. Той припомни, че след въвеждането му, на три поредни заседания на Конгреса е бил правен опит тази реформа да бъде свалена и унищожена. "За първи път всеки един член на левицата имаше правото да избере кой да е лидерът на БСП и да каже мнението си", подчерта народният представител. Той добави, че резултатът показва, че в БСП няма никакви колебания и бури, а всичко това е било една пушилка на върха на чашата.

"Близо 80% от членовете на БСП излязоха, за да дадат своя глас. Партията демонстрира изключителна мобилизация. Във времена, в които виждаме как се появяват лидерски партии, които извращават идеята за демокрация, БСП се оказа гръбнакът на българската демокрация.", каза Александър Симов. Народният представител допълни, че след тази радикална демократична реформа, левицата ще излезе много по-силна. "До вчера имаше две тенденции в БСП-единият казваше, че БСП трябва да търси начин да се договаря, другата линия бе- никакво съглашателство с ГЕРБ, никакво съучастие във властта с мутрите, с тази престъпна шайка, която е обхванала държавата като раков тумор. Социалистите подкрепиха категорично втората тенденция вчера.", подчерта Симов."Протестът вече победи. Решителната крачка е Бойко Борисов и Иван Гешев да подадат оставки, за да дадат шанс за разговор за промяната. Над 2 месеца хората са всяка вечер на улицата срещу тях. БСП присъства на тези протести, но не се опитва да ги яхне, защото тази кауза не е партийна, а национална", завърши Александър Симов. Борисов може да се учи от БСП как се правят избори "Българските социалисти показаха, че могат да проведат, да организират и да довършат докрай един наистина исторически и революционен избор за председател на БСП. За първи път в историята на партията и за първи път в България- довършен докрай такъв избор". Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП на България, пред бТВ.

"Социалистите показаха, че могат - без пари, без заплати, без професионално назначена изборна администрация- да проведат един честен избор. Те се събраха, на добра воля и по собствена инициатива, гласуваха, агитираха и направиха един европейски и демократичен избор. Г-н Борисов може да гледа и да се учи от вчерашния ден и, дай Боже, някой ден неговата партия да стигне до това ниво- членовете да избират, а не той сам да се самоназначава", каза още той. По думите на Свиленски в изборния ден не е имало нито манипулации, нито грубости, нито контролиран или купен вот, а само - социалисти избират социалисти: "Те са си дали живота за тази партия и е обида към тях да се твърди, че вотът е по някакъв начин манипулиран. Още по-лошо е, че тези обвинения идваха от някои от кандидатите за председател." "Г-н Добрев, г-н Жаблянов и г-н Янков са на първо място социалисти и от днешния ден ще започнем всички заедно да работим за това- БСП да победи на следващите парламентарни избори", убеден е Георги Свиленски. /БГНЕС