Корнелия Нинова: Пряк избор на председател ще има

БСП ще избира пряко своя председател за първи път в историята си, потвърди лидерът на партията Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Корнелия Нинова - лидер на БСП

Решението е потвърдено единодушно, само с един глас „въздържал се” на днешния пленум на партията, който промени първоначалните дати и ги изтегли с две седмици напред. Така изборът ще се проведе на 12 септември, а Конгресът на БСП – на 26 и 27 септември.

На въпрос дали се чувства уверена в това, че може да получи втори мандат като председател на левицата, Корнелия Нинова отговори: „Само ако партията реши така. Радвам се, че всеки член ще има право да гласува. Ако те решат, че ще имам втори мандат, ще бъде така”.

Лидерът на левицата изрази надежда партията да излезе единна след днешното заседание на Националния съвет и подчерта, че една от най-важните теми на него са били социално-икономическите мерки, които определи като „истинската платформа” за предстоящите национални избори. Нинова отговори и на критиките от свои другари срещу идеята за стартирана национална подписка с искане на оставка на правителството, които я упрекнаха, че това е по-скоро извънпарламентарен способ. „Ние прилагаме два подхода. Първо парламентарния, тъй като сме парламентарна партия. Предложихме извънредна анкетна комисия, предложихме парламентарен контрол в Комисията по корупция и конфликт на интереси. Постоянно подлагаме на парламентарен контрол министрите и това в залата беше одобрено. Но е съвсем нормално да се търси и подкрепа извън сградата на парламента”, защити позицията си Нинова.

Според нея фактът, че всички противоречия около процедурата по прекия избор на председател „са изгладени”, а той ще се състои наесен, означава, че партията излиза по-консолидирана от днешния форум. /БГНЕС