Корнелия Нинова: Сега се изисква диалог между държавници и реализъм, а не популизъм

Пожелавам градивен парламент, заяви председателят на ПГ на БСП за България Корнелия Нинова и от най-висока трибуна препотвърди, че левицата ще предложи приоритети за съставяне на кабинет при трети мандат с министри от служебното правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Най-голямото предизвикателство е да разградим стария модел на управление и да изградим нов, посочи Нинова в декларацията от името на ПГ в началото на 46 Народно събрание. Тя изброи държавническите според БСП предизвикателства, пред които страната е изправена.

Избрани сме с най-ниска избирателна активност. Това е знак към всички и задължение да компенсираме ниската легитимност със смислена работа. Имаме силно фрагментиран парламент, необходим е диалог. За съжаление, той не съществува - предварително миниран от условия. "Има такъв народ" вече се отказаха да бъдат протестна партия, вие вече сте системна партия, защото сте част от политическата система, обърна се Нинова към депутатите от партията на Слави Трифонов и продължи: Вече имахте председател на НС.

Днес червената линия е такива, които имаме воля, да променим стария модел на управление или той да се запази. Да съставим стабилно правителство с ясен хоризонт, заяви Нинова.

ГЕРБ заложиха корупцията в законите. 8 млрд. лева са раздадени без обществени поръчки, припомни тя и добави, че коренът на стария модел е заложен в НС и в лобисткото законодателство.

Друг приоритет, изброен от Корнелия Нинова е закриване на спецпрокуратурата, съдебен контрол върху главния прокурор независимо кой е той, нов закон за КОНПИ.

Най-важен приоритет остава социалната политика, добави Нинова.

Една четвърт от българите живеят под социалния минимум. Увеличава се неравенството. Тази вълна тежко ще ни удари през зимата. Трябва рязко да се увеличат доходите. Сега трябва да направим актуализацията на бюджета. Вече внесохме пакет от социални закони за преизчисляване на пенсиите, безплатни детски градини, политики в подкрепа на най-уязвимите и младите, посочи тя.

Здравеопазването, още сега трябва да се разгледа плана за действие при пандемия. Трябва да има защитени болници и те да не са търговски дружества, каза председателят на ПГ на БСП.

ГЕРБ не направи нито бързо, нито адекватно помощта за икономиката. Растеж може да се осигури само чрез целенасочена държавна политика. Страшо закъсняхме с плана за възстановяване. Ще настояваме той да бъде разгледан от НС. Но за всичко това трябва политическа стабилност, подчерта лидерът на БСП и заключи: Сега се изисква диалог между държавници, реализъм, а не популизъм. /БГНЕС