Корнелия Нинова: Ще оповестим сигнали за използване на МВР за натиск преди изборите

Премиерът Борисов се притеснява от загуба и търси предварително оправяния за това в измислени сценарии от учебниците на КГБ, заяви пред Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че днес левицата ще обяви факти и сигнали от хора от цялата страна, които се притесняват от натиск върху тях.

Днес ще огласим информация за използване на службите на МВР за натиск и страх преди изборите. Ще сигнализираме както нашите органи, така евентуално и европейските посланици. Държим на абсолютно демократични и прозрачни избори, заяви още Нинова. Тя припомни, че са ангажирали застъпници, ще правят и паралелно преброяване на вота, за да гарантират прозрачността на изборите.

БСП иска да спечели тези избори и работи в тази посока. Цялата ни енергия е съсредоточена в тази посока, заяви Нинова.

Не изглежда морален акт, когато министър подава оставка за Своге и става заместник министър, визирам Николай Нанков. Това не е морален акт, това е цинизъм. Министър става заместник, а близките на загиналите хора получават по 10 лева. Това е стратегия, коментира Нинова и скандала с обезщетенията за починал при катастрофата в Своге.

Корнелия Нинова заяви, че всички в БСП ще носят отговорност при загуба на европейските избори. „Всички ще носим отговорност – от общински председател, през областни, през Национален съвет до председател”, каза тя и добави, че на 27 май ще стане ясно по какъв начин ще бъде понесена отговорността от партията.

Лидерът на БСП коментира и „Апартаментгейт”. „Не може да се вярва на КПКОНПИ, на която председателят е с проблем с недекларирани тераси, заместник-председателят е с такъв проблем и тези хора участват в обща сбирка, която ще разследва офшорките. Те са част от модела в КПКОНПИ. Има алтернатива. Ние предложихме друг закон за Комисията, но беше отхвърлен. Хайде, да го поставим отново на масата и да решим въпроса”, призова Нинова. Тя заяви, че вярва в Европейската прокуратура и се надява да бъде оглавена от румънския прокурор Лаура Кьовеши и да се разгледат злоупотребите с европейски средства.

Корнелия Нинова коментира избора на главен прокурор в Република България. „Нашето мнение е да се промени преди избора на новия главен прокурор Законът за съдебната власт и да се наложи съдебен контрол върху актове на прокуратурата, които в момента не подлежат на такъв”, заяви тя.

Водачът на листата на БСП Елена Йончева обяви какви ще са основните ѝ приоритети, ако бъде избрана за евродепутат.

„Фокусът на десницата в ЕП не е социалната политика. Те обслужват големите корпорации. Това, което смятаме, че не е добре е този брак, който прави десницата с крайната десница в Европа. Второто, на което трябва да обърнем внимание, е пакетът „Макрон”, който България загуби не просто в ЕП, защото ние нямаме шанс в ЕП да защитим този национален интерес. Над 300 хил. семейства ще пострадат от тази загуба. В ЕП 350 млн. избиратели са „за” този пакет, докато 150 млн. са „против”, т.е. битката не е в ЕП, тя трябваше да бъде в България", обясни Йончева. /БГНЕС