Корнелия Нинова: Ще проведем пряк избор за председател на БСП

Корнелия Нинова ще се яви на избори за нов председател на левицата пред цялата партия.

Председателят на БСП Корнелия Нинова и членовете на партията дадоха преконференция в централата на партията.

Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност. Това е урок за всички партии, да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Ниската активност значи и слабо представителство на партиите. Всички ще представляваме по-малко от 2 млн. българи, това е проблем за политическите партии и за държавността. Ниската активност прави значим корпоративния, купения вот, което е удар по демократичния избор, подчерта Нинова.

Продължаваме напред със същите сили, обърна се Нинова към избирателите на БСП. Не е вярно, че ядрото на БСП не е излязло да гласува, ние имаме 450 005 гласа, това е ядрото на БСП и БСП излезе да гласува на тези избори, категорична е Нинова.

Имаме увеличение на гласовете, увеличаваме броя на депутатите си, посочи още лидерът на БСП.

В сряда сме свикали Национален съвет на БСП, съобщи още Нинова на пресконференцията след проведените избори за членове на Европейския парламент от България.

Отговорността трябва да е солидарна, заяви Нинова и добави, че отговорността за резултатите на тези избори трябва да е солидарна. Ще се проведат конференции във всички общини, на които да се направи обективен анализ на проведените избори и да има точка от дневния ред - избор на ръководство на общински съвет и общински председатели, каза Нинова. Тя добави и че ще се проведат областни съвети – отново с анализ и оценка по области.

Нинова съобщи, че на заседанието на Националния съвет на партията ще се предложи дневен ред за избор на председател.

Стартираме на процедура за избор на председател на БСП. Ще се явя на избор за нов председател на БСП пред цялата партия. Предстои изготвяне направила за провеждането на избора. До месец-два вярвам, че ще приключим тази процедура, съобщи лидерът на БСП.

Процедурата за избор на председател на БСП ще се проведе по новия устав, ще гласуват всички членове на партията, каза Нинова.

Не съм председател в оставка, защото няма правила за избор на нов председател. Утре на съвет ще се изготвят правила, те трябва да бъдат одобрени. Когато стартира процедурата за кампанията за избор, тогава аз ще се оттегля, за да участваме на равни начала всички. Дотогава оставам председател, подчерта Нинова.

Тя заяви, че ПГ на БСП ще се върне в пленарна зала. Ще предложим БСП да се върне в НС и да се внесе отново закона за КПКОНПИ, за избор на европейски прокурор и за правомощията на главния прокурор, допълни още Нинова. /БГНЕС