Коронавирус: как да се подготвим за пандемия?

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. По-добре е да използвате оставащото време, за да се подготвите за нея.

Новият коронавирус COVID-19 (SARS-CoV-2) е глобално предизвикателство, към което трябва да се отнесем с пълна отговорност. Не само лица, но и компании, институти и организации могат да предприемат мерки за повишаване на защитата срещу вируса и да се подготвят за пандемия.

Подготовката за пандемия трябва да се извършва по три направления:

- трябва да се положат усилия за това възможно най-малко хора да бъдат заразени;

- домакинствата трябва да разполагат с всичко необходимо за спешни случаи;

- нарушенията на обществения ред трябва да бъдат предотвратени или сведени до минимум.

Какви мерки ще ви защитят от пренасяна по въздуха инфекция?

Спазвайте дистанция по отношение на заболелите (от един до два метра).

Мийте ръцете си редовно и старателно (най-малко 20 секунди).

Избягвайте прегръдките и ръкостисканията.

Разработете рефлекси за самозащита: натискайте бутона за повикване на асансьора с кокалчето, а не с върха на пръста си.

Избягвайте многолюдни места и масови мероприятия. Определете приоритетите си.

По-рядко докосвайте собственото си лице и лицата на вашите приятели и роднини.

Особено важно: не пипайте с пръсти лигавиците на устата, очите и носа.

Носете ръкавици, ако е необходимо. Сменяйте ги или ги мийте всеки ден.

Кихайте не в шепата, а в сгъвката на лакътя.

Незабавно изхвърляйте използваните еднократни носни кърпички.

Респираторните маски осигуряват недостатъчна защита на здравите хора. Поради дишането маските се овлажняват, така че след 20 минути защитата им престава да действа. Ето защо, носете медицински маски.

Ще помогне ли това да се прекъсне веригата на инфекцията?

Коронавирусите се предават по въздушно-капков път. Разпространението на вируса се случва в гърлото. Оттам вирусът може по-бързо, отколкото от белия дроб, отново да намери изход от организма - например чрез кихане, кашляне или издухване на носа. По този начин вирусът COVID-19 отново може да се появи на повърхности, от които след това може да навлезе в организма на друг човек чрез контактно заразяване или чрез ръце.

Как да се подготвите за пандемия?

В случай на вълна от инфекции могат да възникнат прекъсвания в доставките на продукти в магазините. Опитайте се да се запасите с всичко необходимо, така че в екстремна ситуация да прекарате няколко седмици, без да излизате от дома.

В случай на необходимост, трябва да разполагате с едномесечен запас от важни лекарства, отпускани по лекарска рецепта.

Запасете се с дълготрайни хранителни продукти.

Помислете предварително как можете да защитите приятелите и близките си от инфекция. Възрастните хора и хората с отслабен имунитет особено се нуждаят от вашата помощ.

Предварително организирайте възможности за грижа за болни деца.

Вземете мерки, за да можете да се грижите за болни членове на семейството, без заплаха да се заразите от тях.

Как можете да помогнете на обществото?

Колкото повече хора се опитват да вземат предпазни мерки, толкова по-силно е чувството за общност. Помогнете на другите да организират взаимопомощ! Пациентите, които вече са били заразени с вируса COVID-19, придобиват имунитет срещу патогена. В този случай могат да напускат дома си и да предлагат услугите си, например за предаване на пратки и за закупуване на продукти (БГНЕС припомня, че на 24 февруари агенция ТАСС съобщи за информация на Държавната комисия по хигиена и здравеопазване на Китай относно 195 излекувани, повторно заболели от същия вирус).

Какво да предприемат работодателите?

Те могат да осигурят възможност за работа от разстояние или от вкъщи. По-специално, болни или застрашени служители трябва по възможност да работят от дома. Служителите с остри симптоми на респираторно заболяване (като кашлица или задух), както и тези, които в течение на работния ден покажат симптоми на заболяването, трябва незабавно да бъдат изолирани от колегите и изпратени у дома.

Компаниите трябва да следят за това работните кабинети и жилищните помещения да са добре проветрени и редовно да се сменят филтрите на вентилационните инсталации.

Трябва да се създадат възможности за съблюдаване правилата за хигиена на ръцете - да се обезпечи наличието на сапун и хартиени кърпи, както и салфетки и течност за дезинфекция на клавиатурите.

Помещенията трябва да се почистват редовно, а повърхностите на бюрата – да се измиват.

Служителите, които нямат здравословни оплаквания, но в семействата на които има пациенти с COVID-19, трябва да уведомят своя непосредствен ръководител.

Ръководните служители трябва да определят важните за работния процес позиции и да се погрижат за наличието на служители, които биха могли да заменят техните колеги, ако е необходимо. Отсъствието от работа на един човек в този случай няма да повлияе на работата на цялата компания.

Как да се насрочат командировки и други подобни пътувания?

Работодателите и служителите трябва да се запознават с най-новите препоръки за всяка конкретна дестинация.

Компаниите са длъжни да изискват от служителите си да се изследват за симптоми на остри респираторни заболявания преди пътуване и в случай на наличие на заболяване, да изискват оставане у дома.

Ако служител се разболее по време на командировка, той трябва незабавно да уведоми за това своя началник. /БГНЕС и Дойче Веле