Коронавирусът може да предизвика диабет

Рискът от инфекция с COVID-19 и нейното тежко протичане се увеличава при пациенти с хронични заболявания, включително диабет, но последните клинични проучвания показват, че тази връзка има и обратен ефект. COVID-19 може да провокира развитието на диабет, заяви Светлана Шокур, ендокринолог от Invitro Group.

"През втората година от борбата с COVID-19 учените установиха, че тежкото до умерено протичане на коронавирусната инфекция е свързано с развитието на захарен диабет. Факт е, че вирусът SARS-Cov-2 се свързва с рецепторите на АСЕ-2, които се намират не само в белите дробове, черния дроб, бъбреците и тънките черва, но и в панкреаса", казва Шокур.

Лекарят обясни, че поради тази причина бета-клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин и отговарят за понижаването на нивата на глюкоза в кръвта, стават мишена за вируса и са податливи на разрушаване. "Колкото по-голяма е степента на увреждане след заразяване, толкова по-вероятно е да се развие диабет", каза Шокур.

"Освен това страничните ефекти на много антивирусни и хормонални лекарства за лечение на коронавирусна инфекция са свързани с повишени нива на глюкозата в кръвта", добавя тя.

При леко протичане на заболяването след заразяване с ковид рискът от развитие на усложнения, включително диабет, е по-малък. "Последните проучвания показват, че при тежкото протичане на COVID-19 17% от пациентите развиват лезии на панкреаса. Пациентите, които са имали безсимптомна или лека среща с вируса, са изложени на риск от развитие на диабет само в 1-2% от случаите", заключава лекарят. /БГНЕС