Коронавирусът: необичайните мерки, които някои държави взимат срещу пандемията

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното.

Разгледахме някои от по-необичайните мерки, които държавите са предприели за борба с Covid-19.

Панама

Централноамериканската страна, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина, която предвижда разделяне на хората по пол в опит да спре разпространението на коронавируса.

От сряда, мъжете и жените могат да напускат домовете си само за два часа на ден, но в в различни дни. Никой няма да може да излиза навън в неделя.

"Тази абсолютна карантина не е нищо друго освен да спаси живота ви", заяви министърът на сигурността Хуан Пино на пресконференция.

Колумбия

В някои градове на Колумбия хората са допускани навън въз основа на последния номер на техния национален идентификационен номер.

Например хората с идентификационен номер, завършващ на 0, 7 или 4, могат да излязат от вкъщи в понеделник, докато тези с идентификационен номер, завършващ на 1, 8 или 5, могат да излязат навън във вторник.

Сърбия

Правителството на Сърбия въведе "час за разходка с кучета" от 20:00 до 21:00 часа за хората, които са под блокада. Но това правило вече е премахнато заради бурните протести от собствениците на кучета.

Ветеринарен лекар заяви, че пропускането на разходка може да влоши състоянието на кучетата с проблеми с уринирането и "да влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".

Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко учудва мнозина с отношението си към пандемията от коронавирус. Той се смя на твърдението, че страната му трябва да се опита да спре разпространението на коронавируса, защото той не можел да види вируса да лети наоколо.

В интервю на мач по хокей на лед той заяви също, че тълпите на мача са добре, тъй като студа на стадиона ще попречи на разпространението на вируса.

Няма доказателства, че това може да е така и коронавирусът не може да бъде видян с просто око. За разлика от по-голямата част от Европа, Беларус не е поставил никакви ограничения за спортни събития.

"Тук няма вируси", каза Лукашенко. "Не сте ги виждали да летят наоколо, нали? Аз също не ги виждам! Това е хладилник. Спортът, особено ледът и този хладилник тук - това е най-доброто антивирусно лекарство!"

Освен това той е заявил, че пиенето на водка и редовните посещения в сауната са начини за предпазване от вируса - което е напълно в противоречие с професионалните съвети.

Швеция

За разлика от съседите си, Швеция има спокойно отношение къв мерките, въпреки близо 4500 потвърдени случая там. Правителството се надява хората да се държат разумно и им се доверява да постъпват правилно. Сбирките на повече от 50 души бяха забранени в неделя, но училищата за деца под 16 години остават отворени. Заведенията и ресторантите все още могат да предлагат сервиране на маса и много хора все още се социализират.

Малайзия

Съветите, давани в Малайзия, се оказаха не по-малко противоречиви.

Правителството беше принудено да се извини, след като министерството на жените публикува карикатури в интернет, призовавайки съпругите да се обличат, да носят грим и да избягват да се заяждат със съпрузите си по време на частичната блокада на страната.

Потребителите на социалните медии бързо критикуваха плакатите, които по-късно бяха свалени.

Туркменистан

Междувременно Туркменистан приема напълно различен подход към справянето с пандемията – като забрани думата "коронавирус".

Според независимия уебсайт за новини, Туркменистанската хроника“, който е забранен в страната в Централна Азия - правителството е премахнало думата от своите здравни информационни брошури. Журналистите, работещи за Радио Азатлик, заявиха, че хората, които говорят за вируса или носят маски на публично място, могат да бъдат арестувани.

Властите твърдят, че не са регистрирани случаи на коронавирус в Туркменистан, който граничи с една от най-тежко засегнатите държави - Иран.

Австрия

Докато Световната здравна организация казва, че здравите хора не трябва да носят маски за лице, освен ако не се грижат за болен, Австрия е задължила гражданите си да ги използват в супермаркетите.

Новите правила бяха въведени от канцлера Себастиан Курц и влязоха в сила в сряда с осигурени милиони маски.

Въпреки че маските са често срещана гледка в много части на Азия, Австрия е едва четвъртата европейска държава, която налага носенето на маски на публично място - следвайки стъпките на Чехия, Словакия и Босна и Херцеговина. /БГНЕС