Коронавирусът ще промени трайно световната икономика

Коронавирусът най-вероятно ще остави траен отпечатък върху световната икономика, като внесе трайни промени в нея, но и важни уроци, пише Си Ен Ен.

Проследяването на вируса вероятно ще стане част от нашия живот, както бяха мерките за сигурност след нападенията от 11 септември. Важно е да се инвестира в необходимата инфраструктура за откриване на бъдещи вирусни епидемии. Тази инвестиция ще защити икономиката в случай, че се окаже, че защитата от COVID-19 е временна.

Много икономики по време на пандемията въведоха работа при съкратено работно време. В резултат на това служителите остават на работа и получават заплати, а правителството компенсира остатъка от възнагражденията. Дистанционната работа ще се среща все по-често. Налице са доказателства, че работата от дома е точно толкова продуктивна, колкото и работата от офис.

Предизвиканата от пандемията криза ускори темпът на дигитална трансформация с разширяване на интернет-търговията и по-бързото приемане на телемедицината, видеоконференциите, обучението през интернет.

От друга страна, компаниите, свързани във верига за снабдяване, се сблъскват с трудности. Вероятно голяма част от тях ще сменят местата на своите производствени мощности, като тази тенденция няма да създаде нови работни места, тъй като го-голяма част от производството ще бъде автоматизирано.

Правителствата ще се разрастват, тъй като трябва да изпълняват ролята на застраховател и последен инвеститор по време на кризата. Публичният дълг ще се „помпа”, създавайки финансови проблеми в цял свят, смятат анализаторите.

Най-важният урок, който може да се научи от пандемията, е важността на това да се работи заедно за решаване на проблемите, които влияят върху цялото човечество. В заключение Си Ен Ен подчертава, че светът е много по-силен, когато е единен. /БГНЕС