Коронавирусна "идилия": французите нарушават правилата, германците в страх

По данни на университета „Джонс Хопкинс“, в света повече от 52,2 млн. души са преболедували или продължават да боледуват от коронавирус. На лидерската позиция по брой заразени със 10,4 млн. случая са Съединените щати.

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че хората трябва да продължат да бъдат внимателни заради продължаващото разпространение на коронавируса.

„Ние вероятно вече се изморихме от COVID-19, но той не се измори от нас. Европейските държави се справят трудно, но вирусът практически не се е променил, както и предприеманите срещу него мерки“, заяви той на Парижкия форум за мир.

Около 60% от французите са нарушавали правилата за карантина, въведени с втория локдаун, става ясно от проведено допитване. Около една четвърт от анкетираните признават, че за да получат разрешение от властите да излязат навън, са използвали фалшива причина да напуснат пределите на дома си.

Ница, Франция

Като цяло, французите се отнасят по-несериозно към новата карантина, отколкото първия път, когато нарушителите на правилата бяха около 40 %.

Около 9 % от респондентите споделят, че са напускали дома си, за да се срещнат със сексуалния си партньор.

Хората са нарушавали правилата, приемайки у дома свои близки или срещайки се с приятели.

В хода на проучването стана ясно, че вторият локдаун се отразява по-селно на психиката на хората. Около 28 % от анкетираните признават, че изпитват тъга.

Броят на новозаразените с коронавирус в Германия остава висок, но има данни, които показват, че се отива към плато, подчертават от института „Роберт Кох“.

Засега остава неясно дали може да се говори вече за някаква стабилност, но при всички случаи е видно, че „вирусът прави с нас, каквото пожелае“.

Въпреки въведения през ноември от властите „мек локдаун“, придвиждащ затваряне на барове, ресторанти и театри, числеността на новите случаи остава висока.

Създадена е ситуация, при която много хора не могат да работят, много се разболяват тежко и след това страдат от усложнения или умират.

Трябва да свикнем с мисълта, че през следващите седмици ситуацията може да се влоши, смятат медици. Има вероятност болни да не могат да получат необходимото лечение.

Вероятността от ръста на нови случаи в Китай се увеличава. През зимния период заради ситуацията с пандемията в други държави вирусът може да бъде внесен на територията на Китай, заяви заместник-председателят на комисията по здравеопазване Ли Бин.

Той призова работата по предотвратяване и контрол на заболяването да не отслабва.

Пекин успя през лятото да поеме контрола върху разпространението на коронавируса и сега в страната се регистрират само отделни случаи на заразяване, а появилите се огнища биват локализирани бързо.

Тъй като OCVID-19 се открива основно у хора, които пристигат от други държави, Китай спря да издава визи за граждани на държави с неблагоприятна епидемиологична ситуация. Самите китайци може да напускат страната само при спешни случаи.

Папа Франциск предложи да се правят безплатни тестове за коронавирус на бедните и бездомните в Рим.

Тестовете може да бъдат направени в клиники, открити специално за бедни, като много от тях живеят на улицата близо до Ватикана.

Около 50 човека всеки ден посещават лечебното заведение, за да си направят тест. Услугата ще продължи да действа и в обозримо бъдеще. Хората с отрицателен резултат може да нощуват в приюта, а заболелите преминават курс на лечение. /БГНЕС, ТАСС