Корубин, учен от РСМ: Политици и медии не искат европейска държава, а проформа кандидат за ЕС

Много е трудно да се каже какво мислят македонските граждани в условията на тотална медийна монополизация на антибългарския наратив. Това се казва в анализ на известния македонски общественик и учен Никица Корубин, написан специално за Агенция БГНЕС във връзка с последните събития.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст без съкращения и редакторска намеса:

Разривът между обществото и политическия елит в Северна Македония става все по-видим по много причини, отнасящ се до недоверието към която и да било политическа партия. Абсурдът е, че колкото по-близо сме до ЕС, толкова повече обществото попада под пълния контрол на „властта на партията“, партокрацията, вместо институционалната власт. Тя контролира целия наратив, включително и по отношение на България. "Отровата", както я наричате, към България, се подхранва и конструира по различни начини; а ежедневно се разпространява чрез почти всички медии, които вместо да информират професионално и обективно за казуси като този с Християн Пендиков, само разгоряват страстта за използване на различни структури от различни места, включително и партийни.

Всички заедно сякаш не искат Северна Македония да е функционална европейска държава, а проформа кандидат за ЕС. Последният шанс за това е влошаването на отношенията с България.

И всички те сякаш забравят, че когато говорим за ЕС, говорим и за България, която е неразделна част от ЕС, и че нашите отношения с България са и отношения с ЕС. Дали България иска първи съсед, който да е функционираща европейска държава или просто проформа кандидат за членство в ЕС, е въпрос, на който вашето общество трябва да отговори.

Но какво наистина мислят гражданите е трудно да се определи в условията на такава медийна монополизация на антибългарския наратив, но и на отсъствие на смелост и дързост сред проевропейските политици за ясна позиция, лишена от популизъм и наложени антагонизми от миналото.

Това може би е и страх от необходимите реформи, които следват с отварянето на главите.

Смятам обаче, че в момента по отношение на България гражданите са много по-зрели от политиците. В перспектива това е чудесно за Северна Македония, като държава, която трябва да се грижи за интересите на собствените си граждани, а не за интересите на чуждите митове. /БГНЕС