Корупцията по високите етажи – основна тема на КСНС

Започна свиканото от държавния глава Румен Радев заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, посветено на противодействието на корупцията по високите етажи на властта и необходимостта от мерки в тази насока, предаде репортер на БГНЕС.

Това е второто заседание на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на реални мерки за борба с корупцията, след становището на КСНС от 17 октомври 2017г. Членовете на консултативния съвет тогава декларираха, че е необходим комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията; ефективни институции и механизми, както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления. Тези постановки не бяха заложени в цялост в приетия антикорупционен закон, на който държавният глава наложи цялостно вето, припомниха от прессекретариата на държавния глава.

Призив за реално противодействие на корупцията в България беше отправен от държавния глава и в неговия публичен отчет по случай две години от встъпването му в длъжност от януари 2019 г., в който се подчертаваше, че:

„…Историята е показала, че закърняването на представителната демокрация води до концентрация на политическата власт в тесен елит, който трансформира тази власт в икономически облаги и ги влага в още повече власт. Така този елит бетонира властта си и порочният кръг се затваря. Оттам и растящите бедност и неравенства, незадоволителният темп на развитие, настъплението срещу демокрацията, чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа.

Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани; сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество. Механизмите за контрол над властта трябва да се разширят и да включват не само формални проверки на имотни декларации на политиците, а и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина.

За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки, и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона.

Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното икономическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани, компетентни и почтени хора, мотивирани да работят в полза на обществото.

Ако партиите искат да се видят на бъдещия политически хоризонт, трябва да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции. Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България – безнаказаните престъпност и корупция. Ако се справим с този проблем, ще се гарантира прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение.“

……………………………………………………

Преди заседанието изказвания направиха лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Нинова заяви, че БСП ще настоява за три неща на Консултативния съвет по национална сигурност - изготвянето на нов, добър истински антикорупционен закон, тъй като в момента настоящият беше направен набързо и „на коляно“. Затова и е променян 4 пъти.

Второто искане е новият закон да се изготви от 10-15 души, независими от политически партии, които да провеждат закона.

Третото настояване е да се прилага контрол по изпълнението на закона.

По време на дебатите на КСНС Нинова ще предложи и обсъждане на правила за избор за европейските прокурори, както и за правомощията на главния прокурор.

От своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров попита защо се коментира корупцията по високите етажи на властта, като е ясно, че злоупотреби има и по ниските етажи.

Според него заседанието на КСНС не може да препоръча нов Закон за борба с корупцията, защото съвсем скоро настоящият беше променен.

Сидеров допълни, че към момента прокуратурата е отчела 130 случая с повдигнати обвинения към министри, зам.-министри, народни представители и други длъжностни лица, като 40 от тях вече имат произнесени присъди. "Тоест, прокуратурата си върши работата, ако има достатъчно доказателства за закононарушения", допълни Сидеров.

На заседанието на КСНС задължително трябва да присъстват представители на КПКОНПИ – така Сидеров коментира отказа на Румен Радев да присъстват членове на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. /БГНЕС